16 mei 2017
Tobias

5G internet komt steeds dichterbij

Van 3G naar 4G naar 5G

Heb jij de veranderingen meegemaakt toen je van 3G naar het 4G ging in 2013? En dacht je toen WOW dat is wel een stuk sneller! Toen we van 3G internet naar 4G internet gingen is de snelheid van het internet ruim 6x sneller geworden. Maar naast het feit dat de internetsnelheden er op vooruit gingen, werd het mobiel internet signaal ook veel stabieler. Hieraan zit ook het voordeel dat veel meer mensen gebruik kunnen maken van het signaal dat één zendtoren uitzendt. Maar hier houdt het natuurlijk niet op. Want 5G-internet is ook alweer van start gegaan!

Wat betekent het nou: de stabiliteit van jouw netwerk?

Bij een stabiel netwerk profiteer je van:
- Het kijken van filmpjes zonder dat deze op pauze schieten.
- Het kunnen kijken van filmpjes op HD kwaliteit.
- Een constante verbinding en daardoor ook een constantere snelheid.
- Een sterk signaal, zelfs als je met veel mensen samenkomt! (dus de kans dat je niet kunt internetten op een festival wordt kleiner)

De dekking van 4G is in de afgelopen jaren ook sterk verbeterd, vroeger kon je maar op

bepaalde plekken in Nederland gebruik maken van 4G. Momenteel is de dekking van 4G in Nederland rond de 95%. Dat betekend dat je in vrijwel heel Nederland gebruik kan maken van het 4G netwerk!

5G internet test in Nederland     

Maar nu het 4G bijna aan zijn plafond zit, is het weer tijd voor een upgrade, en die upgrade zal het nieuwe 5G worden. Sinds 9 Juni 2016 zijn er in Nederland enkele testen gedaan met het 5G netwerk. Deze hebben plaats gevonden in Noord-Groningen, deze test wordt uitgevoerd onder de naam 5Groningen. Hierbij gaan ze 5 pilots testen: (Een pilot is een kleinschalige test in een bepaalde omgeving)

1.Landbouw

2.Zorg

3.Energie

4.Verkeer & Logistiek

5.Leefomgeving

Deze testen zijn uitgevoerd in deze omgevingen, omdat de verwachtingen zijn dat het 5G ook de nieuwe evolutie zal zijn op het platteland. Doordat er een hoge snelheid is en het 5G op een andere frequentie draait is het mogelijk om te communiceren met landbouwsystemen.

Verwachtingen 5G internet

De verwachting van 5G is dat deze 10x sneller zal zijn dan het huidige 4G internet. Ook zal het 5G er voor zorgen dat het internet nog constanter is. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld meer mensen tegelijk gebruik maken van het signaal op één zendmast. Hierdoor is de kans dat je geen mobiel internet hebt bij drukke omgevingen aanzienlijk kleiner. De verwachting is dat in 2022 5G uitgerold zal worden in Europa.

Wat betekend dit voor jou?

Omdat het internet sneller en constanter zal zijn is het voor jou dus mogelijk om:

  • Lekker snel te internetten zonder vervelende laad tijden
  • Video’s op HD kwaliteit streamen
  • Op HD kwaliteit skypen en facetimen met je vrienden
  • Bij festivals te kunnen whatsappen en mogelijk ook video’s te streamen

Het is nog even wachten maar dan kunnen we wel genieten van een veel sneller netwerk!

5h5