25 juni 2019
Puck

5G: wat is dat?

Wij zijn ondertussen gewend aan het hebben van mobiele data overal in Nederland. De laatste paar jaar is er een verandering van 2G naar 3G naar 4G geweest. Maar hier houdt het niet bij op. Sinds kort is de eerste 5G mast van Nederland geplaatst in Amsterdam. Als gevolg hiervan lanceert T-Mobile binnenkort 5G voor heel Nederland. Maar wat is dit nu precies en wat heb je eraan? In deze blog zal ik het aan je uitleggen.

 

Het verschil tussen 3G en 4G

Op dit moment, voor de introductie van 5G, is er de keuze tussen 3G en 4G. De G staat voor de technologische generatie van het internet. 3G is dus de voorloper van 4G en daarmee de langzamere en minder ontwikkelde versie. Het voordeel van 3G is dat het zuiniger is in het gebruik van mobiele data. Dit komt doordat video’s bijvoorbeeld in een lagere resolutie afgespeeld worden. Ben is een van de weinige providers die jou nog de keuze geeft tussen 3G en 4G. Ben jij een zuinige datagebruiker en wil je er minder voor betalen? Dan kun je bij Ben, als je mobiele telefoon het toestaat, ook nog 3G kiezen. Naast 3G en 4G heeft Ben ook 4G extra snel. Dit geeft je de mogelijkheid om een nog snellere netwerk verbinding dan 4G te hebben.

 

Wat is 5G?

Nu vraag je je misschien af waar 5G precies voor staat. Het is de vijfde generatie van mobiele data en biedt een reactievermogen van minder dan 1ms. Dit betekent dat al jouw pagina’s nog sneller zullen laden dan met 4G. Het voordeel van deze nieuwe generatie is dat meer mensen op een kleinere plek, makkelijker gebruik kunnen maken van de data. De nieuwe verbinding is sneller, betrouwbaarder en stabieler. Je vraagt je misschien af waarom dit nodig is. Je zal een groot verschil merken als je op bijvoorbeeld een festival staat. Met 5G zal je overal goed bereikbaar zijn terwijl dat met de eerdere generaties niet zo is.

 

Naast dat je beter en sneller gebruik kan maken van je telefoon, biedt 5G nog meer mogelijkheden. Zo kun je binnenkort zelfrijdende auto’s besturen via het internet. Een andere ontwikkeling is dat door 5G mensen meer mogelijkheden hebben met het gebruik van voice diensten zoals Siri van Apple. Een voorbeeld is dat je een goed lopend dialoog kan hebben.

 

Wanneer komt 5G op de markt?

Nu de 5G antenne in Amsterdam staat, is de eerste stap gezet. T-Mobile en Tele2 hebben aangekondigd om in 2020 5G te lanceren voor geheel Nederland. Hierbij zal Den Haag de eerste stad zijn die volledig overgaat op 5G. Dit komt door het netwerk van T-Mobile. Buiten Nederland hebben de Europese deelstaten afgesproken om in een grote stad per land 5G aan te kunnen bieden voor het einde van 2020. Om 5G in Nederland te realiseren, zijn chipfabrikanten druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe chip die past bij de meest verkochte mobiele telefoon merken. Denk hierbij aan Samsung, Apple en bijvoorbeeld Sony. De smartphones die geïmplementeerd zijn met 5G zullen iets langer op zich laten wachten dan de losse chips zelf.

Totdat het nieuwe netwerk is gelanceerd, biedt Ben het snelste 4G netwerk van Nederland. Dit komt doordat het deel uit maakt van het T-Mobile netwerk dat voor de vierde keer op rij als best getest is. Ben jij op zoek naar een nieuw abonnement of een nieuw toestel? Bekijk dan de website van Ben. Ben je benieuwd hoeveel MB’s jij eigenlijk gebruikt? Lees dan mijn blog over bewust omgaan met data.

5h5