2 september 2019
Hadassa

Back to school: tips voor studenten

Het einde van de zomer is nu echt in zicht. Terwijl we nog van de laatste warme dagen genieten, zijn er genoeg jongeren die zich klaarmaken voor het studentenleven. Ga jij binnenkort studeren, of heb je misschien de introductieweek al gehad? In deze blog deel ik mijn tips om het meeste uit jouw studentenleven te halen.

Leuke dingen om te doen tijdens jouw studententijd

Jouw studententijd is de tijd voordat het werkleven gaat beginnen. Voor je het weet zit je 40 uur per week op kantoor. Gebruik deze tijd dus om ook te genieten!

Pas na mijn studententijd ben ik me gaan realiseren hoe prettig het is om gratis met de trein te reizen. Na vier jaar gratis met de trein reizen doet dat enkeltje van €17,- toch een beetje pijn. Maak daarom optimaal gebruik van jouw studenten OV! Heb je een (doordeweekse) dag even niet zoveel te doen? Zoek wat vrienden op die verder in het land wonen, of ga eens naar een stad waar je nog nooit bent geweest. Bezoek daar een leuk museum en profiteer van de studentenkorting die ze aanbieden.

Gebruik de vrije tijd die je hebt naast je studie ook om na te denken over je passie: Misschien wil je graag vrijwilligerswerk doen, wil je je ontwikkelen in je hobby of heb je altijd al gedroomd van een eigen bedrijfje. Dit is het moment om hier wat tijd in te steken!

Geld besparen als studenten

Tijdens mijn studie ben ik op mezelf gaan wonen. Je krijgt dan te maken met vaste lasten als huur, belastingen en boodschappen. Dit alles bij elkaar opgeteld is best veel voor een student met een bijbaantje. Daarnaast wil je ook wat leuke dingen blijven doen die niet teveel geld kosten, daarom deel ik graag wat geld besparingstips:

1. Lijstjes maken!

Mijn nummer één tip als het gaat om geld besparen: houd een overzicht bij van waar je uitgaven naartoe gaan. Bereken hoeveel geld je binnenkrijgt (DUO, salaris) en houd een lijstje bij van je vaste uitgaven (huur, boodschappen). Zo heb je inzicht in hoeveel geld je echt over hebt en kom je aan het einde van de maand niet voor verassingen te staan.

2. Slim boodschappen doen

Om geld te besparen bij boodschappen kan ik je zeker aanraden om één keer per week boodschappen te doen voor meerdere dagen. Als je elke dag boodschappen doet ben je geneigd om meer te halen dan je echt nodig hebt. Bovendien werkt het voor mij niet goed om boodschappen te doen wanneer ik honger heb: dan pak ik alles waar ik trek in heb! Niet zo goed voor je portemonnee… J

3. To good to go app

Heb je toch een keer niks in huis en wil je wel goedkoop avondeten? Check dan de To Good To Go app! Je kunt hier voor een paar euro eten ophalen die hotels, supermarkten of restaurants over hebben. Zoals de naam het al zegt, is het eten te goed om weg te gooien. Niet alleen kan jij goedkoop eten, je helpt ook voedselverspilling tegen te gaan.

4. Studiemateriaal

Aan het begin van een blok krijg je vaak een lijst met studieboeken die je dat blok “nodig” hebt om te leren voor je tentamens. Voordat je gelijk de hele lijst aanschaft, wacht even af of je ze echt nodig hebt. Vaak kom je al erg ver met de Powerpoint presentaties die na hoorcolleges gedeeld worden. Heb je toch de studieboeken nodig? Probeer ze dan tweedehands te kopen via Marktplaats of Bol.com.

Daarnaast biedt Stuvia handige samenvattingen aan, geschreven door medestudenten! Hier kun je op een slimme en effectieve manier snel de informatie leren die je moet weten. Zelf kan je ook extra zakgeld verdienen om zelf samenvattingen te maken en aan te bieden. Meer weten? Kijk dan op de website van Stuvia.

5. Studentenkorting op je telefoonabonnement

Ben jij trouwens iemand die niet altijd het nieuwste-van-het-nieuwste hoeft te hebben? Dan kan het al snel veel geld schelen om een telefoon te nemen die al een tijdje op de markt is. Elke keer wanneer er nieuwe telefoons op de markt komen, worden eerdere modellen weer een beetje goedkoper. Bij Ben vind je veel telefoons die net wat goedkoper zijn, zo houd jij geld over voor andere leuke dingen in het leven! Bovendien vind je bij Ben ook Studentenkorting. Zo betaal jij als student geen aansluitkosten en krijg je gratis 4G internetsnelheid.

Voldoendes halen

Naast dat je moet genieten van je studietijd, is het natuurlijk belangrijk dat je uiteindelijk die diploma in je handen hebt. Ook hiervoor heb ik een aantal tips:

1. Vooruit plannen

Het belangrijkste is: plannen! Stel niet te veel uit tot aan het einde van het blok. Tien weken lijken veel, maar die vliegen zo voorbij. Ik heb zelf wel eens een nachtje doorgehaald om mijn project op tijd af te ronden, dit is niet echt aan te raden. Maak aan het begin van het blok een ruime planning en beschrijf wat je ongeveer per week af wil hebben. Je hoeft je hier niet naadloos aan te houden – maar het is prettig om het overzicht te houden zodat je niet te ver achter komt te lopen.

2. Leer je medestudenten kennen

Ga er vanuit dat je veel gaat samenwerken. Elk blok kom je in een nieuw groepje met verschillende persoonlijkheden. Ik heb gemerkt dat samenwerken beter gaat als je elkaar ook op een ‘informele’ manier kent – buiten school. Ga daarom in de eerste week een biertje met elkaar drinken, zo begin je aan een goede start en zal de samenwerking ook wat soepeler gaan.

3. Hoorcolleges

Ga naar de hoorcolleges! Tijdens mijn studie waren deze niet verplicht, dus het was makkelijk om deze over te slaan als je lekker in bed wilde blijven liggen. Dit is verleidelijk, maar de informatie tijdens de hoorcolleges zijn het belangrijkst. In de hoorcolleges worden alle belangrijke punten uit de theorie behandeld die je moet weten voor je tentamen. Bovendien is dit ook het moment om vragen te stellen aan de docent als je iets niet helemaal snapt.

4. Leg je mobiel weg

Laat je tijdens het studeren voor tentamens niet afleiden door je telefoon. Al die bliepjes van Instagram en Whatsapp zorgen ervoor dat je getriggerd wordt om weer eventjes je telefoon op te pakken. Voor je het weet zit je weer een tijdje te scrollen op je telefoon. Als je werkt aan je projecten, zet dan je telefoon even helemaal stil, zonder trillen of geluid. Zo weet je zeker dat je niet afgeleid raakt. Heb je trouwens een iPhone en wil je tips over hoe je minder op je telefoon kan zitten? Apple geeft je inzicht over hoeveel je op je telefoon zit met ‘Schermtijd’. Wil je hier meer over lezen, lees dan mijn blog over schermtijd.

BhB