11 december 2018
Daphne Schot

Ben alert: Oplichters via een bankieren app

Bij een nieuwe vorm van oplichting via sites als Marktplaats doen criminelen alsof ze, via een bankieren app, ter plekke geld overmaken als ze een product komen halen. Hoe kun je er zeker van zijn dat je niet wordt opgelicht? Lees hier de 6 tips die je daarbij kunnen helpen! Ondertussen wordt er steeds meer gekocht en verkocht via sites zoals Marktplaats. Vaak gaat dit zorgeloos, maar heel vaak ook niet. Er zijn ondertussen al honderden gevallen waarin oplichters hun slag hebben kunnen slaan, en de verkopers met lege handen hebben komen te staan!

Je besluit een laptop via Marktplaats te verkopen. Na het plaatsen van de advertentie wordt je door een geïnteresseerde benaderd. Hij geeft aan via de bankieren app te willen betalen omdat hij niet met contant geld over straat wil lopen. Je ziet dat de koper met zijn of haar bankieren app geld overmaakt naar het juiste rekeningnummer en verwacht dat alles wel goed komt. Maar dat is niet zo. In de praktijk blijkt dat de app waarmee het geld wordt overgemaakt nep is en dat er dus geen cent wordt verstuurd. Voordat je daar achter kom, sta je al met lege handen.

Hoe kun je er zeker van zijn dat je niet wordt opgelicht? Hier 6 tips die daarbij kunnen helpen:

  1. Gesprek via Marktplaats

Voer gesprekken via het berichtensysteem van Marktplaats of de Marktplaats-app. Oplichters willen graag snel overschakelen naar WhatsApp, zodat het Marktplaats account verwijderd kan worden. Op die manier kunnen de oplichters moeilijker gevonden worden.

  1. Gelijk oversteken

Marktplaats heeft nu de dienst ‘Gelijk oversteken’. Daarbij betaalt de koper niet rechtstreekst aan de verkoper, maar aan het online betaalplatform. Vervolgens stuurt de verkoper het pakje naar de koper. Zodra die de ontvangst heeft bevestigd, betaalt het Online Betaalplatform de verkoper uit.

  1. Accepteer geen bewijs van overschrijven

De bankieren app kan nep zijn, het bewijs kan zijn gephotoshopt, of iemand kan het naar zijn eigen rekening hebben overgemaakt, met jouw naam als begunstigde.

Let op: Er kan nooit meer dan €5000 worden overgemaakt!

  1. ​Bankieren app

Komt de koper over de vloer en wil hij ter plaatse betalen met een bankieren app, doe dat dan alleen als je allebei bij dezelfde bank zit. Alleen dan kun je direct controleren of de betaling is binnengekomen. Zo niet, betaal dan via een betaalverzoek via Marktplaats. De betaling verloopt dan via iDeal, en krijgen jullie dan direct een bevestiging.

  1. Maak zelf nooit geld over

Ga nooit in op verzoeken van particulieren om één cent over te maken. Op die manier kunnen oplichters toegang krijgen tot de inloggegevens van je bankrekening en geld naar zichzelf overmaken.

  1. Tikkie

Een betaalverzoek verzenden via Tikkie is vaak een veilige manier. Beide partijen krijgen een bevestiging als het geld binnen is. Maar wil de verkoper je laten betalen via het Tikkie-linkje, let er dan op dat de link begint met https://tikkie.me. Anders loop je het risico om op een valse bankomgeving in te loggen, waarna de oplichters toegang krijgen tot je bankrekening.

Mocht je het niet vertrouwen, doe het dan vooral niet! Oplichters worden steeds slimmer, maar met deze tips kun jij ze slimmer af zijn!  

 

BhB