12 januari 2016
Marc

Ben mobiel fotograaf: tien tips en trucs

Ik weet nog precies wanneer ik besloot dat de fotokwaliteit van m’n telefoon goed genoeg was om m’n compact camera te vervangen. In 2007 kocht ik de Nokia N95 en vanaf toen was ik “mobiel fotograaf”. Talloze andere toestellen, telkens met een betere camera, volgden elkaar snel op. In deze post deel ik m’n tips en trucs voor betere mobiele foto’s met je.

1. Maak je lens schoon! Je mobiele telefoon heb je de hele dag in gebruik, niet zo gek dat het lensje snel een beetje vettig kan worden, met een wazige foto als resultaat. En let op je vingertoppen. Er zijn nogal wat smartphones met de kleine camera sensor in één van de hoeken, voor je het weet verprutst een topje van je vinger je foto.

2. Maak meerdere foto’s. Zéker als het onderwerp ertoe doet, fotografeer het dan minstens drie keer. Als een foto achteraf bijvoorbeeld net niet lekker scherp blijkt heb je minstens één alternatief. Na het selecteren gooi je de slechtste foto’s gewoon weg.

3. Compositie is alles. Met een simpele diagonaal in je foto of iets in de voorgrond van je onderwerp geef je snel en eenvoudig diepte (zie de foto bij de volgende tip)

4. Let op de horizon. Je kan nog zo’n prachtige strand- of natuurfoto maken, als je horizon scheef staat is het toch een gek gezicht, want de horizon staat immers altijd recht: horizontaal.

5. Aan de andere kant: hou je camera zelf eens scheef! Je kan verrassende resultaten boeken door je onderwerp ’n keer diagonaal op de foto te zetten – vooral bij portretten werkt dat goed. Probeer ook eens aparte invalshoeken, zoals de weerspiegeling in een regenplas, of fotografeer een straat eens scheef.

6. Maak close-ups, ook van alledaagse dingen. Een foto van een detail kan indrukwekkender zijn dan van het geheel.

Wil je nóg closer fotograferen? Zoom dan met je toestel in nádat je van heel dichtbij hebt scherp gesteld – je mobiele telefoon wordt zowat een microscoop! (zie de foto bij de volgende tip)

7. Speel met focus. Als je scherpstelt op de voorgrond wordt de achtergrond onscherp, dat geeft een mooi effect.

8.  Fotografeer op hetzelfde niveau als je onderwerp, ga desnoods op de grond liggen als het moet om bijvoorbeeld je huisdier of een paddenstoel te fotograferen.

9. Probeer als het even kan het gebruik van flits te vermijden, het maakt je foto al snel “plat’” en rode ogen vindt niemand leuk.

10. Let op waar het licht vandaan komt: als iemand voor het raam zit kan je er beter even naast gaan staan dan tegen het raam in fotograferen. Als dat niet kan, gebruik dan alsnog de flits om het tegen het tegenlicht in te fotograferen – zo krijg je een portret er toch nog netjes op.

Ben benieuwd of je er wat mee kunt! Laat je het hieronder even weten, ook als je zelf nog toffe tips hebt?

BhB