4 november 2016
Jan

Ben net als...

Laatst dronk ik na het werk met 2 collega’s een biertje – en daarna nog een paar zoals dat dan wel eens gaat – en na een paar promille komt het gesprek bij mannen toch al snel op voetbal of auto’s uit. Dit keer was het onderwerp auto’s, maar dan in combinatie met ons vakgebied Telecom, want we zijn alle 3 autoliefhebber en toch ook wel een beetje Telecomnerd. Zo kwamen bij een mooie vraagstelling uit: Stel dat een telecombedrijf een automerk zou zijn, welk automerk zou het dan zijn en waarom?

Clio?

Een van mijn collega’s vond Ben een Renault Clio. Waarom? Gewoon een fijne en verstandige auto. Voordelig zonder goedkoop te zijn en past bij iedereen, jong of oud. Daar had deze collega wel een punt vond ik.

Skoda?

Ik zelf vond het merk Skoda beter passen bij Ben. Waarom? Skoda is een op zichzelf staand automerk, maar onder de motorkap van je Skoda vind je vrijwel alleen maar oerdegelijke techniek van Volkswagen. Een budgetbewuste Volkswagen dus, want waar ik natuurlijk op hintte is dat Ben gebruik maakt van het beste geteste netwerk van Nederland, namelijk dat van T-Mobile. 

Smart?

De derde collega zag het weer anders. Hij vond dat Ben een Smart was. Smart is bij het concept van dat kleine tweezittertje teruggegaan naar de basis. Smart onderzocht de basisbehoefte van hun doelgroep. Zij kwamen erachter dat hun doelgroep geen kinderen had, vrijwel altijd alleen in de auto zat, in de stad woonde en dat parkeren daar lastig was. Smart begreep die behoefte en ontwierp een auto speciaal voor hen. Zonder onnodige poespas waar je wel voor moet betalen maar die niet iedereen nodig vindt. Zo is Ben ook. Ook die collega had een punt. Met mijn bierdrinkende collega’s kwam ik er dus niet uit welk automerk het beste bij Ben past. Misschien hadden we allemaal wel een beetje gelijk en in dit geval maakte het natuurlijk ook niet zoveel uit dat we het niet met elkaar eens waren.

Hema?

De volgende dag had ik het over dit gesprek met een vrouwelijke kennis. Zij had niet zoveel op met auto’s maar wel met shoppen... Ze wist ook meteen welk merk uit de winkelstraat zij het beste bij Ben vond passen: Hema. Ze kreeg ook meteen bijval van een vriendin die ook vond dat Hema en Ben bij haar wel een beetje hetzelfde gevoel opriepen.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik heb daarom een onderzoekje gedaan en heb de afgelopen weken aan bijna 40 mensen uit mijn omgeving gevraagd welk merk hen een vergelijkbaar gevoel geeft als het merk Ben. Want wat de gesprekken over merken zo interessant maken was vooral de redenen die mensen aangaven waarom een merk hen hetzelfde gevoel gaf als Ben. Dit is de top 5:

 1. Hema.
  Hema werd het vaakst genoemd. Net als Ben is Hema lekker Hollands, voor iedereen, eerlijk, budget zonder goedkoop te zijn.
   
 2. Easyjet
  Ben brak in 1999 de telecommarkt open door mobiele telefonie betaalbaar te maken voor de gewone man/vrouw. Easyjet was een vergelijkbare pionier in het betaalbaar en bereikbaar maken van vliegen
   
 3. Renault Clio
  Net als Ben niet groter/meer/duurder dan nodig is, praktisch in gebruik, voor iedereen oud/jong en met een vleugje emotie.
   
 4. FBTO
  Bij FBTO kun je zelf modules van bijvoorbeeld je reis, auto of zorgverzekering aan- en uitzetten zodat je nooit teveel betaald. Ook Ben vindt het belangrijk dat je nooit teveel betaald, zo hou je geld over voor leuke dingen. Vooral Ben klanten die gebruik maken van MB Pauze en MB Extra maken de vergelijking met FBTO omdat MB Pauze en MB Extra je ook flexibiliteit en budget control bieden.
   
 5. Jumbo
  Ook Jumbo wordt vrij veel genoemd, vanwege de klantgerichte benadering en kwaliteit voor een goede prijs.

Gelukkig had bijna iedereen een heel positief beeld bij het merk Ben, maar helaas niet iedereen. Ik heb ook twee mensen gesproken die een wat minder leuke ervaring hadden gehad met Ben, en dat zag je ook een beetje terug doordat zij duidelijk andere merken kozen die zij bij Ben vonden passen: Connexxion en Lidl.

Wat vind jij?

Maar wat vind jij? Welk merk of welke merken geven jou hetzelfde gevoel als Ben? En vooral: waarom?

Ik ben heel benieuwd – ik lees het graag in de reacties!

BhB