3 augustus 2016
Jan

Ben op Pokemon jacht – gotta catch ‘em all!

Toen ik voor het eerst over de Pokemon Go rage hoorde dacht ik dat Nederland massaal gek geworden was. Ook in de buurt van mijn huis is het pokemon effect duidelijk te zien, bij het speeltuintje waar mijn dochtertje graag komt is het de laatste tijd opvallend druk met mensen zonder kinderen. Ik vroeg mij af: hebben die mensen nou niets beters te doen?

Ik schrok van mijn veroordelende gedachte. Hoe kon ik een mening hebben over iets wat ik nog nooit geprobeerd had?

Proberen voordat je je oordeel velt

Met bijna 39 jaar ben ik natuurlijk niet de doelgroep, dat zijn twintigers die in hun jeugd al met Pokemon in aanraking zijn gekomen. Toch vond ik dat ik Pokemon Go maar eens moest proberen voordat ik mijn oordeel velde. En waarom ook niet? Met een paar drukken op je telefoon heb je het geïnstalleerd en de app is gratis. Aan de slag dus maar.

Moestuintjesspel

Pokemon, en dan vooral de manier waarop de figuurtjes getekend zijn maakte helemaal niets in mij los. Ook de storyline dat je voor een of andere professor beestjes moet vangen deed mijn hart niet sneller kloppen. Ik begreep het doel van het spel niet zo goed en wilde er meteen al de brui aan geven. Toch ben ik blij dat ik niet direct ben afgehaakt, want het werd al snel leuker. Je moet beestjes verzamelen en daar zit een verrassingselement in, want je weet niet waar precies je welk beestje tegen gaat komen. Een soort enorm opgevoerde zoektocht naar Albert Heijn moestuintjes, maar dan zonder dat je er eerst met een stapel boodschappen voor langs de kassa moet.

Sympathiek

Het concept van het spel is als je er bij stilstaat eigenlijk waanzinnig sympathiek: Het spel is gratis, je kunt het spel overal spelen, en jong en oud komen massaal in beweging want je moet de deur uit om pokemons te vangen en spelbenodigdheden te verzamelen. Ik denk dat er geen enkele jongere meer voor de TV hangt deze zomer – ze lopen allemaal buiten te spelen. Daar kun je toch niets op tegen hebben? Ik sprak een collega die vertelde dat ze nu een nog langer rondje loopt met de hond. Als ik ’s avonds laat het vuil buiten zet zie ik mensen op straat, en dat verhoogt simpelweg de sociale veiligheid. Ook biedt het spel de uitdaging aan mensen in revalidatie en bejaarden om meer in beweging te komen. Hoe kun je iets tegen dit spelletje hebben zou je je afvragen?

Er zijn ook nadelen

Natuurlijk zijn er ook kanttekeningen te plaatsen. Ik kan me best voorstellen dat niet iedereen het leuk vindt om een camera op zich gericht krijgt, bijvoorbeeld als in het openbaar vervoer iemand tegenover je een pokemon aan het vangen is. Ook ligt het gevaar op een ongeluk op de loer als je al fietsend of zelfs autorijdend (niet doen!) op jacht bent. Ik denk alleen niet dat je dat het spel moet aanrekenen. We nemen het tenslotte de mobiele telefoon ook niet kwalijk dat sommige mensen in de trein in een stiltecoupe een telefoongesprek voeren of niet handsfree in de auto rijden – dat heeft immers te maken met sociale vaardigheden en je verantwoord gedragen ten opzichte van anderen.

Voorkom een hoge telefoonrekening

Het is natuurlijk wel zo dat dit spel voor dataverbruik zorgt wanneer je buiten het bereik van WiFi op pokemons jaagt, en dat is al snel het geval als je op pokemon jacht gaat. De BTG (ICT en Telecommunicatie brachevereniging) heeft zich al verdiept in het dataverbruik van het spel, zo’n 5 MB per half uur spelen. Dat valt gelukkig nog wel te overzien dus. Het daadwerkelijk dataverbruik hangt natuurlijk sterk samen met hoe vaak en hoe lang je het spel speelt.

Wil jij geen onverwacht hoge telefoonrekening overhouden aan je pokemonjacht? Zet dan je MB Pauze aan, je komt dan nooit voor onverwachte datakosten te staan omdat het internet stopt zodra je bundel op is. Zo kun je geen onverwachte datakosten maken.

Pokemon, yes or no?

Mocht je nog twijfelen of Pokemon iets voor jou is? Ik zou het gewoon eens proberen. Het is gratis en er zijn genoeg mensen die het spel ook spelen en je graag even op weg helpen. Het spel nodigt je uit om wat meer de deur uit te gaan en het is leuk om beestjes te vangen.

Ik ben benieuwd, ben jij om? Of spreekt het Pokemon Go je absoluut niet aan? Laat je een berichtje achter in de comments?

BhB