13 maart 2019
Stijn

Ben review: de Nokia 8.1

Sinds Nokia terug op de markt is gebracht door fabrikant HMD probeert het bedrijf telefoons te maken met allemaal hetzelfde idee: het terug brengen van de eenvoud en duurzaamheid van de oude Nokia’s zoals wij gewend zijn. Ook de Nokia 8.1 is geen uitzondering, met een stevige behuizing en snelle software updates is de Nokia weer terug zoals wij het merk kennen: onverwoestbaar en zuinig.

Onverwoestbaar en op de nieuwste Android updates

Sinds de telefoonmarkt overstroomt met mobiele telefoons die allemaal op elkaar lijken, slaat Nokia een andere weg in met een paar unieke voordelen. Zo wordt elke Nokia op het Android One platform gezet. Dit betekent dat alle Android updates meteen door worden gezet naar het toestel zonder dat Nokia zich hoeft aan te passen. Zo heb jij altijd de laatste beveiligingsupdates. Daarnaast speelt het design een grote rol bij Nokia. Om de dagen met je oude Nokia te herleven wordt het frame van de Nokia 8.1 uit één blok aluminium gemaakt. Hierdoor is het frame een stuk duurzamer dan bij andere telefoons.

Full screen met Notch

Hoe groter het scherm hoe beter het toestel, is het motto bij de nieuwste toestellen, daarbij is de “notch” niet meer weg te slaan uit het design van de huidige telefoons. De Nokia 8.1 heeft ook zo’n notch, echter hebben ze bij Nokia de notch op een subtiele manier verwerkt. Je ziet normaal gesproken naast de notch alleen je notificaties en basis iconen zoals je internet en 4G dekking. Open je een applicatie? Dan wordt het scherm alleen tot de notch gevuld, zodat je nooit tegen een inkeping aankijkt die je Netflix-serie in de weg zit.

De vertrouwde accuduur van Nokia

Met een 6.2” scherm is de 8.1 geen kleine jongen, al kan je hem wel nog met één hand bedienen. Het voordeel hiervan is dat er ook een grotere accu in past. Na ongeveer twee weken met de 8.1 heb ik hem nog nooit na één dag helemaal leeg gekregen. Meestal kon ik er anderhalf tot twee dagen mee doen.

Snelle midranger

De tijd is dat je een dure telefoon nodig had om spelletjes te kunnen spelen of om soepel door Android te navigeren is geweest. De Nokia 8.1 heeft een Snapdragon 710 processor die speciaal gemaakt is voor de midrange telefoons. Dankzij deze processor voel je nergens een hapering in het systeem als je het toestel gebruikt. Of je nu tien apps open hebt staan of maar één, de Nokia schakelt soepel tussen de apps en merk je geen enkele vertraging of storing. Deze telefoon levert dus maar weinig prestaties in ten opzichte van de dure telefoons.

Het verschil tussen de Nokia 8.1 en 7.1

Waarom zou je kiezen voor de Nokia 8.1 in plaats van de Nokia 7.1? De verschillen tussen de twee zijn niet bijzonder groot maar ze zijn wel belangrijk. Waar de Nokia 7.1 een wat kleiner scherm heeft en daardoor ook een wat kleinere accu, gaat de Nokia 8.1 net iets langer mee. Hierdoor kan je langer doorgaan zonder op te laden. Daarnaast heeft de 8.1 betere camera’s. Aan de achterkant heeft de camera module grotere pixels waardoor je beter met weinig licht kan fotograferen. Ook de selfie-camera heeft een upgrade: 20 megapixels tegenover de 8 van de Nokia 7.1. Wil je dus net iets meer? Dan kies je voor de Nokia 8.1. Heb je liever een iets compacter model dan kan ik je de Nokia 7.1 zeker aanraden bij Ben.

BhB