19 april 2016
Ben te gast

Ben tegen mobiel pesten

Ben jezelf, iets wat je vooral op social media zou moeten zijn. Ben jij je er bewust van hoe vaak jij op je mobiel kijkt en je sociale netwerken checkt op nieuwe updates? Als je erop let, blijkt het heel vaak te zijn, tenminste bij mij. Maar stel je eens voor dat je elke keer weer een angst voelt als je je mobiel moet ontgrendelen, omdat je mobiel gepest wordt.

Wat houdt mobiel pesten in?

Mobiel pesten is een onderdeel van het cyberpesten. Cyberpesten kan op vele manieren. De eerste vorm van cyberpesten is misschien wel het verzenden van een gemene e-mail. Door de komst van WhatsApp is het mobiel pesten gemakkelijker gemaakt. Ook het plaatsen van foto’s zonder toestemming of gemanipuleerde foto’s op het internet is een vorm van cyberpesten. Volgens onderzoek heeft ongeveer 8% van de jongeren last van cyberpesten. Het lijkt misschien een klein percentage, maar niemand wil er deel van uitmaken.

(a)sociale media

Zelf zit ik vooral veel op Facebook en YouTube. Vaak kom ik op mijn facebook tijdlijn foto’s van de pagina ‘Kortpittig’ tegen. Een Facebookpagina waar (voornamelijk) huisvrouwen met kort haar op de hak worden genomen. De ‘leukste’ opmerkingen worden bij de foto’s geplaatst. Maar hebben we nog wel door dat er een persoon achter zit? Hoewel het voor ons een plaatje lijkt, kan de persoon in kwestie zichzelf ineens tegenkomen op haar mobiel in de Facebook app. Zodra ze Facebook verzoeken de foto’s te verwijderen, krijgen ze geen gehoor. De foto’s op zich zijn niet aanstootgevend, dus waarom zou Facebook het weghalen?

Hoewel de afstand er is, zit er wel een echt persoon achter met gevoel. Het motto van Ben is ‘Je mag nooit gepest worden om de persoonlijke keuzes die je maakt. Ben jezelf!’. Verpest het niet voor anderen om zichzelf te kunnen zijn, iedereen heeft evenveel recht om zichzelf te kunnen zijn op internet.

Wat kun jij doen?

De vraag is hoe sociaal 'social' media eigenlijk is. Doordat het mobiel pesten op een afstand gaat en jij degene die je pest niet direct ziet, lijkt er voor veel mensen een grens weg te vallen. Het wordt niet meer als een persoonlijke aanval gezien en mensen worden niet met de gevolgen van hun daden geconfronteerd. Ook wordt het steeds gemakkelijker om je voor te doen als een ander. Om het mobiel pesten te voorkomen, heb ik een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Geef nooit persoonlijke gegevens van jezelf of anderen weg
  • Post nooit foto’s, video’s of teksten die anderen kunnen kwetsen, ook al zijn ze grappig bedoeld
  • Wees voorzichtig met het gebruik van je webcam en plak hem eventueel af

Daarnaast heb ik nog een paar tips voor het geval je mobiel gepest wordt:

  • Reageer niet op beledigende berichten om escalatie te voorkomen
  • Praat erover met ouders/vrienden/familie
  • Benader de eigenaar van de site als er iets belastends over jou op staat
  • Verander regelmatig je wachtwoord (om hacken te voorkomen)

Ik hoop dat je begrijpt met wat voor een probleem we te maken hebben en dat jij gaat meehelpen om het te stoppen. Wees ook voorzichtig met wat je op sociale media plaatst via je mobiel en zorg dat je privacy zo goed mogelijk beveiligd is. Als het besef groeit hoe je kunt helpen mobiel pesten te voorkomen, zijn we al een stap dichterbij. Denk de volgende keer voordat je Facebook opent en iemand tagt in een bericht om wat voor een bericht het gaat. Hou in gedachten dat er aan de andere kant van de mobiel ook een persoon als jij en ik zit. Mobiel pesten volledig laten verdwijnen gaat waarschijnlijk niet (snel) lukken, maar jij kunt ons helpen met een goede stap in de richting!

Liefs, Kelly

Namens Stop Pesten Nu

Over mijn gastblogger: Ik ben Kelly. Ik ben een 19 jarige studente en hou van schrijven en muziek. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij Stop Pesten Nu. Ik wil vooral het bewustzijn creëren wat pesten is en dat het moet stoppen. Iedereen verdient het om zichzelf te kunnen zijn!

BhB