27 januari 2017
Denise

Ben veilig op internet

Eergisteren was het al op het nieuws. De meeste bedrijvensites zijn niet veilig. Maar hoe zit dit nou precies? MKB Servicedesk en SIDN onderzochten de veiligheid van klantgegevens op websites. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat 86% van de Nederlandse bedrijfssites niet volledig beveiligd zijn.

Wat is SSL?

Elke website kan de verbinding met jou beveiligen met een SSL encryptie. De Secure Socket Layer zorgt ervoor dat de bezoeker haar privacy kan waarborgen. Zonder deze encryptie kan er gekeken worden wat jij bijvoorbeeld download op jouw computer. Ook kunnen hackers makkelijker jouw inloggegevens vinden. Hetzelfde geldt voor jouw andere persoonsgegevens.

Liggen mijn bankgegevens zomaar op straat?

Nee, dat gelukkig niet. Elke website die om jouw financiƫn vraagt is verplicht om zo een SSL beveiliging te gebruiken. Het gaat meer om inloggegevens, adresgegevens en dergelijke. Zelf kun je ook kijken of de website waar jij je op bevindt beveiligd is met de SSL encryptie.

Als de URL van de website begint met http: dan is de website niet versleuteld. Begint de URL met https: dan wel. Ook staat er een slotje aan het begin van het adresbalk.

Sinds januari 2016 zijn er strenge eisen gesteld wat betreft de beveiliging van websites. Zo was het ook de bedoeling dat bedrijven datalekken moeten melden. Echter houden nog niet alle bedrijven zich hier aan. Wel heeft de Wet Bescherming Persoonsgegevens ervoor gezorgd dat organisaties die persoons- of financiƫle gegevens verwerken een boete krijgen als de website niet versleuteld is. Daarnaast heeft Google stappen gezet. Elke website die deze gegevens opslaan van bezoekers en niet versleuteld zijn, komen lager op de zoekresultaten te staan.

Ik hoop zo dat er steeds strengere regels komen wat betreft het lekken van gegevens en dat iedereen veilig het internet op kan. Let jij nu ook beter op?

BhB