23 oktober 2017
Bianca

Beveilig je Android-smartphone met een gratis antivirus-app

In mijn vorige blogs heb je kunnen lezen over oplichting via de telefoon en de bescherming van je privacy. Uit onderzoek van het Telecompaper Consumer Panel blijkt dat driekwart van de Nederlanders geen app heeft om de smartphone te beveiligen. Het leek me dan ook belangrijk om deze app’s verder te onderzoeken. Ik heb verschillende app’s getest en een winnaar uitgekozen.

Bescherm je telefoon met AVG, ook wanneer je smartphone is gestolen

AVG beschermt je tegen virussen door regelmatig je telefoon te scannen en schadelijke bestanden te verwijderen. Ook kun je via deze app gemakkelijk app’s verwijderen of overzetten op je geheugenkaart om meer ruimte op je telefoon vrij te maken. Daarnaast kun je via deze app ‘anti-diefstal’ inschakelen. Hierdoor kun je je telefoon zoeken, vergrendelen of je gegevens wissen wanneer je hem kwijt bent. Wat ik vooral heel handig vind aan deze app is dat je voor je andere app’s. Zoals Facebook, LinkedIn en Whatsapp een beveiligingscode in kan stellen.

Scan WiFi-spots en bekijk waartoe je app’s toegang hebben met Avast

Een andere goede app is Antivirus & Security van Avast. Wat ik goed vind aan deze app is dat deze WiFi-spots onderzoekt om te kijken of deze mogelijk gevaarlijk zijn. Tevens kan de app via de ‘privacyadviseur’ weergeven wat de appmachtigingen zijn van bepaalde app’s die je hebt geïnstalleerd. Je kan er dan ook meteen voor kiezen om de app te de-installeren. Verder biedt Avast ook de functies om codes in te stellen voor app’s. Voor anti-diefstal biedt Avast een aparte app.

Beveilig je telefoon met TrustGo

Deze simpele app(niet meer beschikbaar) biedt basisfuncties om je telefoon te beschermen. Zo kun je je telefoon scannen op bedreigingen, bekijken welke app’s toegang hebben tot je locatie, contacten, etcetera. Verder kun je je telefoon schoonmaken, zodat hij weer sneller werkt.

Mijn ervaringen met de app’s

TrustGo is een hele simpele app waar in vergelijking met de andere twee app’s maar weinig functies op zitten. Je kan er wel een account op aanmaken, waardoor je waarschijnlijk toegang hebt tot meer functies, maar ik vind dit meestal niet zo prettig. AVG en Avast zijn beide uitgebreide app’s die heel fijn werken. Het nadeel bij AVG is wel dat er op de gratis versie continu reclame voorbij komt, zelfs op het beveiligingsscherm waar je de pincode intoetst voordat je een app wil gebruiken.

En de winnaar is…

Avast is voor mij de winnaar en ik ben blij dat mijn telefoon nu een stuk beter is beveiligd. De app is heel overzichtelijk met een mooi design. Er zitten veel functies op en de vergrendeling voor mijn apps werkt prima. Toch wil ik je waarschuwen om nog steeds goed uit te kijken met wat je download. De app’s zullen je telefoon namelijk nooit voor 100% kunnen beschermen, blijf dus altijd goed opletten! Echter is het wel zo dat je bij deze app veel reclame krijgt.

Ik ben benieuwd wat je van mijn tips vindt en wat jij er aan doet om je telefoon te beveiligen?

BhB