16 december 2016
Janine

Budgetvakantie: een dagje Jordaan (Amsterdam)

Het is steeds gemakkelijker geworden om eenvoudig naar de verste uithoeken op aarde te reizen. Zo makkelijk zelfs dat we al snel vergeten hoe mooi ons eigen land eigenlijk is. Neem nu Amsterdam. Er is altijd wat te doen, of je er nu woont, werkt of gewoon even op bezoek komt. Musea, restaurants, bars, uitgaansgelegenheden, leuke straatjes, pleintjes en parken. Je hebt het er allemaal. En het voordeel van een dagje Amsterdam ten opzichte van een reis naar het einde van de wereld? Het is naast onwijs leuk, ook nog eens stukken goedkoper!

Amsterdamse buurten: elk met z’n eigen cultuur

Wat ik persoonlijk het allerleukste aan Amsterdam vind is dat het net allemaal kleine dorpen bij elkaar zijn. Hierdoor heb je naar mijn mening het best of both worlds: het vertrouwde van een dorp en het grote ‘er is altijd wat te doen’ van een stad.

Omdat het praktisch onmogelijk is om al het leuks van Amsterdam in één blog te beschrijven begin ik met een wijk: de Jordaan. Ik woon nu zelf circa 4 jaar in de Jordaan en deze wijk staat bij mij dan ook met stip op één. Hier vind je vooral het typische beeld van Amsterdam wat veel mensen hebben: prachtige grachtjes met boten en bruggetjes, mooie Herenhuizen, kleine straatjes, marktjes, boetiekjes, eenmanszaakjes, toeristen, oudere vrouwen in tijgerprintjes met een heerlijk accent en simpelweg een onevenaarbare sfeer.

Een dagje naar de Jordaan, wat te doen?

In de zomer is het eigenlijk een absolute must om een bootje te huren, maar ook op de fiets (bijvoorbeeld te huur via de OV-fiets verhuur op het station, of een van de andere 101 opties in buurt), of gewoon te voet, zul je je ogen uitkijken. Vanaf Amsterdam Centraal kun je prima te voet via de Haarlemmerstraat naar de Jordaan lopen, maar je kunt ook een bus (18, 21) of tram pakken. Vergeet vooral ook niet om tijdens deze wandeling door de Haarlemmerstraat een paar van de oh zo leuke winkeltjes in te duiken. Ze hebben hier namelijk echt super toffe spullen, en de prijzen vallen in de meeste gevallen reuze mee. Tevens kun je vanaf hier eenvoudig doorlopen naar het Anne Frank huis (Prinsengracht, vlakbij de Westerkerk). Let er wel op dat de rijen in het weekend echt enorm zijn, dus als je alleen een dagje gaat zou ik overwegen dit te laten voor wat het is. Ook de Noordermarkt (de naam zegt het al: hier heb je elke zaterdag een super leuk marktje) is op loopafstand en zeker de moeite waard. Andere leuke en bekende plekjes in de Jordaan zijn het Johnny Jordaan plein, de Tuindwarsstraat en natuurlijk vooral de grachten zelf. Want zeg nou zelf, zulke pareltjes vind je niet overal toch?

De leukste hotspots: de keuze is reuze

Net als dat het onmogelijk is om over alle leuke plekjes in de Jordaan te vertellen, is het misschien nog wel onmogelijker om over alle leuke betaalbare bars en restaurants te vertellen. Laat ik dus maar gewoon bij een paar van mijn eigen favorieten beginnen:

Boca’sze zeggen niet voor niets samen is alles leuker. Bij Boca’s deel je je eten. Je kiest een zogenaamd plateau (opties: vis, vega, vlees, gemengd) en kunt deze aanvullen met diverse kleine snacks om samen te delen. Neem er een paar drankjes bij en voor nog geen twintig euro per persoon ben je klaar. Super gezellige sfeer, en in de zomer hebben ze ook een terras. Naast het diner, is de lunch hier ook echt een aanrader. Er zijn twee filialen: mijn persoonlijke favoriet in de Westerstraat (Jordaan) en een in bij het Sarphatipark (Pijp). De bediening is hier overigens echt een pluspunt.

Breakfastclub – By far the allerlekkerste pannenkoeken van Amsterdam. Hoewel Moak trouwens ook vrij briljant schijnt te zijn. Maar aangezien de Breakfastclub bij mij om de hoek zit is deze mijn grote favoriet als het om ontbijten gaat! Leuk tentje om een dagje te werken, heerlijk te ontbijten of lunchen. In het nieuwe filiaal op het Haarlemmerplein kun je zelfs dineren. Groot pluspunt in de zomer is dat je op het terras heerlijk in het zonnetje zit!

Café Sonneveld – Als je echt even de Jordaan op wilt snuiven moet je gewoon naar Café Sonneveld. De eigenaren komen zelf uit de Jordaan, en dat zie je meteen als je dit bruine café binnenloopt. Wat ik hier persoonlijk vooral leuk vind is het enthousiasme en de trots waarmee ze bijvoorbeeld over hun eigen kaasballetjes kunnen praten. Waarvan je er dan uiteraard ook eentje gratis mag proeven ;-). Let wel even op dat een hoofdgerecht alleen uit vis/vlees bestaat dus dat je er zelf nog bijgerechten bij moet bestellen (en dus betalen).

Verder is het in de zomer een aanrader om gewoon even langs de AH te lopen voor stokbrood met wijn, en dit aan de rand van de grachten op te eten terwijl je geniet van alle bootjes en mensen die voorbij komen. Is Bar Brandstof erg leuk voor een goedkoop diner (circa 10 euro) of om gezellig drankjes te doen. Is SLA de perfecte gezonde afhaal bar met een groot assortiment aan overheerlijke verse salades van circa 10 euro per stuk. Kun je heerlijk koffie drinken bij café Thijssen. Heeft Winkel43 de állerbeste appeltaart. En zijn De Blaffende Vis, Finch en Proust perfect om te borrelen.

Stiekem een iets te lange blog maar voor deze ene keer doe ik het gewoon. Er is immers zoveel leuks in de Jordaan dat ik wel door kan blijven typen. Heb jij leuke tips voor mij of ga je binnenkort naar Amsterdam / de Jordaan? Laat dan hieronder even weten. En ik ben natuurlijk ook benieuwd of je iets aan mijn tips had.

BhB