1 december 2017
Dean

Hoe houd ik mijn dataverbruik in de hand?

Je kent het wel, je zit nog niet op de helft van de maand en je data is alweer bijna op. Ook ik had hier tot voor kort mee te maken. Hoe kun je ervoor zorgen dat je alsnog genoeg MB’s overhoudt voor het einde van de maand? In deze blog leg ik je uit hoe je meer inzicht krijgt in je verbruik en hoe je door een paar simpele trucjes flink wat data kan besparen.

Inzicht in je data

Eerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in je mobiele verbruik. Twee veelgebruikte manieren om meer inzicht te krijgen zijn door gebruik te maken van de Ben app (je kan ook inloggen op Ik Ben via de desktop) of door gebruik te maken van de instellingen van je telefoon. In de Ben app zie je precies hoeveel MB’s je nog over hebt voor het einde van de maand. Ook kun je hier MB pauze aanzetten, waardoor je geen data meer kan gebruiken buiten je bundel. De Ben app kan je helaas niet laten zien welke apps (veel) data gebruiken. Er is daarom een tweede manier. Navigeer naar de instellingen van je telefoon en ga hier op zoek naar de knop “mobiel netwerk”(Apple), “mobiele gegevens” (Huawei) of “gegevensverbruik” (Samsung). Hier laat ik je zien, waar je de knoppen kunt vinden. Je kan hier een overzicht vinden van het dataverbruik per app en je kan hier verschillende instellingen wijzigen. Let op, per toestel verschillen de mogelijkheden binnen de instellingen.
Een derde mogelijkheid komt vanuit Google. Onlangs hebben zij de datamanger app Datally gelanceert. Hier lees je meer over deze app: https://androidworld.nl/apps/datally-app-officieel/

Let op je instellingen

Nu je weet waar je data naar toe gaat kun je maatregelen gaan nemen. Je kan jouw telefoon bijvoorbeeld een melding laten sturen wanneer je over een bepaald aantal MB’s heen gaat. Zo sta je nooit meer voor verassingen en weet je precies wanneer je zuiniger aan moet doen. Om te voorkomen dat jouw telefoon veel data in een keer gebruikt is het aan te raden om in te stellen om het synchroniseren van Cloud bestanden, software updates en een back up alleen te downloaden via Wi-Fi. De laatste instelling die je kan helpen om op je dataverbruik te letten is eigenlijk heel simpel: zorg ervoor dat je mobiele data niet de hele tijd aan staat. Hoe vaak gebeurt het niet dat je Facebook gebruikt en dan naar lange tijd realiseert dat je niet Wi-Fi maar je mobiele internet gebruikt. Zonde van al die MB’s!

Bespaar waar mogelijk

Je instellingen zijn de eerste stap om je datagebruik onder controle te krijgen. Instellingen alleen zijn meestal niet voldoende. Gebruik daarom vaker Wi-Fi dan mobiel internet en probeer grootgebruikers, zoals Facebook, Spotify, Netflix en YouTube te vermijden. Deze applicaties gebruiken veel data om video’s en muziek te kunnen afspelen. Ze maken snel een eind aan je waardevolle databundel. Voor verschillende diensten, zoals Spotify en Netflix, kun je een Premium account aanschaffen. Dan heb je de mogelijkheid media offline te downloaden op je toestel, waardoor je niet hoeft te streamen vanaf mobiel internet. Voor Facebook kun je instellen dat video’s niet automatisch worden afgespeeld, die worden dan niet geladen op mobiel internet.

Deze tips helpen je om de maand door te komen met genoeg data en daardoor je leven net iets beter te maken aan het einde van de maand. Ben je écht niet weg te slaan van de kattenfilmpjes, Narcos of Snapchat? Bestel dan MB Extra of kies ervoor om je bundel op te waarderen. Binnen een dag kun je gebruik maken van extra data.

HhH