19 januari 2018
Stijn

De Sony XA1 Plus getest

In augustus is dit toestel aangekondigd en hij is nu al een tijdje bij Ben beschikbaar. Hoezo toch het allernieuwste? Omdat je niet vaak een toestel tegenkomt dat zoveel telefoon voor zo weinig geld biedt. En ik Ben altijd opzoek naar de beste deal.

Design

Sony heeft sinds jaar en dag een uitgesproken en uniforme ontwerptaal zoals ze dat noemen. De boven- en onderkant scherp afgesneden terwijl de zijkanten langzaam afrollen. Zowel bij de duurste als de goedkoopste toestellen kom je dit ontwerp tegen. Dit betekent dat ook de toestellen voor de mensen met een kleiner budget een duurzame en stevige behuizing van metaal hebben. Hierdoor voelt de Sony XA1 Plus heel solide en sterk aan. Terwijl de meeste fabrikanten de goedkopere toestellen ook echt goedkoper maken krijg je dit gevoel totaal niet bij Sony. Hoewel we het ontwerp al sinds de Sony Z tegenkomen blijft het in mijn ogen een tijdloos design. Onopvallend -helemaal in de zwarte uitvoering – maar wel net even anders dan de concurrentie.

Batterijduur

De Sony XA1 Plus heeft een aantal punten die je niet verwacht van een dergelijk toestel die zeer positief verrassen. Ten eerste de batterijduur. Ik loop inmiddels al twee dagen met de XA1 Plus rond en ik zit nog steeds boven de 60% batterij, iets wat me met weinig andere telefoons lukt. Nou ben ik ook niet de meest intensieve gebruiker maar met dit toestel hoef ik echt maar 1 keer per 3 dagen op te laden! En dat terwijl ik wel applicaties gebruik die niet per se goed zijn voor het energieverbruik, zo licht mijn scherm op zodra er een melding binnenkomt. Erg indrukwekkend!

Camera

De camera was en is nog steeds de sterke kant van Sony. Handig is de fysieke cameraknop waarmee je de camera start en gelijk de foto kan nemen. Samen met de 23 megapixel camera zorgt deze voor snelle en scherpe foto’s. Nu moet ik bekennen dat ik niet de grootste kenner ben van camera’s van telefoons. Ik neem als echte dino nog gewoon een losse camera mee op vakantie. Wat mij wel opviel was hoe prettig de camera app van Sony werkt. Geen overbodige toeters en bellen zoals een “beauty mode” of allemaal konijnen oren maar wel een goedwerkende manuele modus waarin dingen zoals de belichting, sluitertijd en focus kunnen worden ingesteld. De camera is dus zeker een plus van de Sony XA1 Plus (get it?).

Wat je mag verwachten

Er zijn natuurlijk altijd functies die je gewoon verwacht van een toestel van deze tijd. Zo beschikt de Sony XA1 Plus natuurlijk over een vingerafdrukscanner. Wel aan de zijkant van het toestel, dit is even wennen voor de niet-Sony gebruiker. De snelheid waarmee het toestel ontgrendelt, is wel bovengemiddeld. Het is een fijne verrassing. Daarnaast kan je het toestel uitbreiden met een microSD geheugenkaart voor al je foto’s. Ook kijk je tegen een full-HD scherm aan wat niet onbelangrijk is. Als laatste zit er onderop een USB-C aansluiting waardoor je de oplaadkabel er nooit meer ondersteboven in kan stoppen (want de aansluiting is symmetrisch) die ook nog beschikt over een snellaadfunctie. Naast de verassende punten kan je ook een vinkje zetten achter alle standaard maar zeker niet onbelangrijke functies!

Conclusie

Ik zit altijd met mijn neus bovenop alle ontwikkelingen op het gebied van telefoons en toch was deze Sony XA1 Plus mij niet zo opgevallen. Toen ik het toestel echter in handen kreeg begreep ik niet waarom ik hem gemist had. De Sony XA1 Plus geeft je alle voordelen van een moderne telefoon maar dan met een stevige behuizing, een bijzonder goede accuduur en uiteraard een goede camera. Daarom is toch de allernieuwste telefoon van Sony te koop bij Ben.

DhD