26 januari 2017
Mariska

De wondere wereld van back-ups

Er komt via mail of app niet alleen ‘tekst’ binnen, maar ook regelmatig documenten, foto’s en allerlei andere zaken die je wil bewaren. Het liefst ergens op een veilige plek, waar je ook nog eens op elk moment bij kan. Tijd om eens in de wondere wereld van back-ups te stappen. Lees hieronder mijn bevindingen!

Bewaren versus beschikbaar geheugen

Als iPhone SE en iPad gebruiker begeef ik mij geregeld in de iCloud, de online opslag mogelijkheid van Apple. Via iCloud heb ik op elk gewenst moment toegang tot zo’n beetje alles wat op mijn iPad of smartphone staat. Maar...bewaren ‘kost’ geheugen. Bij het aanmelden in de iCloud ontving ik 5GB aan opslag-ruimte. Dat bleek al snel te weinig. Ehm, wat te doen? Mijn foto-bibliotheek elke keer opschonen? Mijn documenten overzetten naar mijn laptop? Voor mij geen oplossingen, omdat ik mijn SE én ook mijn iPad werkelijk voor alles gebruik. Dus hoezo mijn laptop weer onder het stof vandaan halen? De oplossing was dichtbij; Apple biedt de optie om ruimte bij te kopen. Via Instellingen/iCloud/Opslag kan je kiezen uit verschillende opslag-abonnementen. Voor slechts 0,99 per maand koop je al 50GB aan opslag-ruimte! Yes, daar kan ik weer even mee vooruit. Oh, is dat voor jou nog steeds te weinig? Kies dan voor 200GB, 1TB of 2TB.

Overigens kan je zelf instellen wat je wel en wat je niet op wilt slaan in de iCloud. Scroll daar eens doorheen via Instellingen/iCloud, want misschien maak je onnodig veel back-ups.

Delen van je back-up

Nu is iCloud niet de enige speler die je tegenkomt in de cloud. Een van de bekendste is misschien wel Dropbox. Met Dropbox kan je bestanden online opslaan; gratis tot 2GB. Meer capaciteit kan je bijkopen òf slim verdienen! Alle mappen kunnen gedeeld worden tussen verschillende devices waarop het programma is geïnstalleerd. Zie het als een back-up die je met verschillende mensen kan gebruiken. Je hebt toegang via Dropbox.com of de Dropbox app, die voor zowel iOS als Android gebruikers beschikbaar is. Dropbox is zeer gebruiksvriendelijk en transparant. Je kan in Dropbox bijvoorbeeld exact nagaan wie wat wanneer heeft aangepast of verwijderd, en verbindingen verbreken van derden die ooit toegang hadden tot back-up bestanden.

In de Nederlandse cloud

Een cloudopslagdienst waarvan de servers op Nederlandse bodem staan, is Stack. En Stack is groot; nog niet zozeer qua naamsbekendheid, maar wel als je kijkt naar de beschikbare capaciteit van maar liefst 1000GB. En daar hoef je niets voor te doen, behalve zorgen dat je een invite-code ontvangt waarmee je gebruik kan maken van deze dienst. Een code aanvragen kan simpelweg via de site. Het kost alleen wat geduld en dan kan je los met het maken van verschillende back-ups. De layout is wat basic maar daardoor is het creëren van , mappen, uploaden van bestanden en de deel-functie heel gemakkelijk op te volgen. Zonder veel gedoe een zeer mooie oplossing voor back-up’s.

Veiligheid voorop

Tot slot Mega. En lees deze cloud optie vooral als Mega-Veilig. Je back-up, die gratis 50GB  mag bevatten, is end-to-end versleuteld. En dat is (nog) niet bij alle aanbieders het geval. Uit privacy overweging kan je bij Mega zelfs geen nieuw wachtwoord opvragen. Wachtwoord kwijt betekent dan ook back-up kwijt! Of dat een geruststellende gedachte is... Met al die wachtwoorden die ik tegenwoordig moet onthouden, kan het in mijn geval zomaar zijn dat mijn back-up een back-to-begin file wordt :-). Ik blijf vooralsnog dus gewoon in mijn iCloud. Welke back-up oplossing(en) raad jij aan?

Wil jij zelf een back-up maken met je Android toestel? Denise heeft in haar blog beschreven hoe je gemakkelijk bestanden overzet naar een SD-kaart. 

DhD