10 januari 2017
Jan

Flevoland heeft meer te bieden dan je denkt

Ik ben opgegroeid in Spakenburg, een vissersdorpje aan de voormalige Zuiderzee. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik als klein jongetje aan de hand van mijn vader over het water keek naar het toen splinternieuwe Flevoland. In mijn herinnering was Flevoland toen een eindeloze vlakte van modder en heel veel meeuwen. We zijn inmiddels bijna 40 jaar verder en Flevoland is door de jaren heen steeds leuker en veelzijdiger geworden. Doordat er in deze provincie veel ruimte gereserveerd is voor natuur en recreatie heeft Flevoland veel te bieden voor een dagje uit. En dat hoeft niet altijd duur te zijn, ik heb een selectie gemaakt van de leukste budgetvriendelijke uitstapjes die misschien nog niet zo bekend zijn bij mensen van buiten deze mooie provincie.

Almere:  Stadslandgoed de Kemphaan

Het landgoed de Kemphaan ligt in Boswachterij Almeerderhout, midden in de bossen van Almere. Er zijn veel activiteiten die leuk zijn voor de kinderen. Mijn dochtertje van 2 vond de wandeling over het kabouterpad geweldig – kabouters zoeken die de weg wijzen. Iets grotere kinderen zullen het dierenvriendjespad heel interessant vinden. Aapjes kijken? Ook dat kan want stichting Aap zit op het terrein. Iedere woensdag om 14.00 en op zaterdag & zondag om 11.30 en 14.00 ben je welkom bij een van de medewerkers van de stichting aap voor een gratis ‘apenpraatje’ over het reilen en zeilen van de apen in de opvang. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven, er is bijvoorbeeld ook een stadsboerderij met verschillende dieren. Niet gratis maar wel heel leuk is een bezoek aan Almere Jungle dat ook op het terrein zit. Dit kost 2,50. Dit bedrag is inclusief een tegoedbon van 0,50 die je in het café kunt besteden. Aanrader is om voor 0,50 een zakje kippen/schildpadden of vissenvoer te kopen voor de kids – ze mogen ze zelf voeren!
Ook aan de inwendige mens is gedacht, op het terrein zijn 2 restaurants. In het Kip & Ei restaurant Dubbel-op kun je terecht voor pannenkoeken en – zoals de naam al doet vermoeden – kip- en ei producten, maar ook lekkere Tapas, Barbecue en Fondue. Het andere restaurant is Bosrestaurant Buitengewoon Lekker. In dit restaurant staan duurzaamheid en liefde voor de natuur centraal. Wil je eens wat anders dan vlees of vis? Probeer dan eens de lunch die gemaakt is van insecten – ik moest me even ergens overheen zetten, maar vond het eigenlijk best lekker en insecten schijnen ook een goed alternatief te zijn voor de bio-industrie.

Lelystad: Natuurpark Lelystad

Wij komen regelmatig in natuurpark Lelystad omdat je er zo heerlijk kunt wandelen en fietsen. Het park ligt net buiten Lelystad op een steenworp afstand van vliegveld Lelystad / het Aviodrome. Op het grote en uitgestrekte terrein van het natuurpark kun je uren fietsen en wandelen door een mooie bosrijke omgeving en er zijn veel verschillende soorten dieren te vinden die je niet iedere dag tegenkomt. Deze dieren leven ieder in gescheiden ruime leefgebieden, dus je moet echt op zoek naar de dieren. Een verrekijker meenemen kan daarom handig zijn. In het park vind je Otters, Przewalskipaarden, Wisenten, Pater Davidsherten, Elanden, Ooievaars, Wilde zwijnen en edelherten. Bij ons laatste bezoek hebben we zelfs een visarend gezien, maar ik weet niet of dat een toevalstreffer was. De toegang tot het park is gratis, parkeren kost 3,- Bij het bezoekerscentrum – dat ook een bezoekje waard is – kun je terecht voor een sanitaire stop en kunnen kinderen voor 0,50 een van de 4 speurtochten afhalen. Potloodje krijg je erbij natuurlijk. Bij slecht weer kan er trouwens ook een speurtocht in het bezoekerscentrum worden gedaan, maar ik denk dat de kids liever buiten rond klimmen, klauteren en ontdekken. Zin in een kop koffie of een lekkere lunch met een geweldig uitzicht? Ga dan naar het restaurant naast het bezoekerscentrum. Het is ook goed om te weten dat je bij het bezoekerscentrum fietsen kunt huren. Mocht je met de trein naar Lelystad komen dan zou je ook voor de OV fiets kunnen kiezen (half uur fietsen naar het natuurpark).

Lelystad: Batavia outlet shopping

Als je in de buurt bent en je toe bent aan een nieuwe outfit of je vindt shoppen gewoon leuk, dan zou je eens rond kunnen neuzen in Batavia Stad, dit is een zogenaamde ‘fashion outlet’. De naam Batavia komt van de replica van het schip de Batavia dat letterlijk om de hoek afgemeerd ligt bij de Batavia werf, en de outlet is ingericht als een vestingstadje, compleet met stadsmuur, stadspoorten en leuke houten winkelgebouwtjes met een enigszins authentieke uitstraling. Met een beetje rondsnuffelen vind je eigenlijk altijd wel een aardige aanbieding. In de ‘vesting’ zijn verschillende horecagelegenheden voor een lekkere kop koffie, high tea, smakelijke lunch of pannenkoek. Rondsnuffelen in Batavia Stad is gratis, parkeren kost 3,- per dag.

Heb jij nog aanvullingen op mijn suggesties? Of heb jij andere tips voor budgetvriendelijke uitstapjes in Flevoland? Ik lees ze graag in de comments!

 

FhF