29 augustus 2016
Jasper

Google Foto’s: eerste hulp bij te veel vakantiefoto’s

De vakantie is weer voorbij. De meeste mobiele telefoons zijn afgeladen met foto’s en video’s als herinnering aan een mooie zomer en als zoethouder tot de volgende vakantie. Hoe organiseer jij al die herinneringen?

De zomer voorbij

Ik sta bekend als iemand die redelijk georganiseerd is, alle foto’s die ik heb staan netjes in een eigen mapje opgeslagen, op datum. Tegelijk besef ik me dat de meeste anderen dat niet zo doen, bijvoorbeeld mijn vriendin. Elke twee maanden geeft ze me netjes haar toestel met het verzoek de foto’s en video’s er af te halen, want het geheugen zit vol. Trouw kopieer ik die naar een map op de computer, waar ook de foto’s van de vorige keer nog staan en de keer daarvoor, de keer daarvoor etc. Eén grote verzamelbak waar nooit meer naar wordt omgekeken

Foto’s organiseren

Of je je foto’s nu netjes archiveert, of allemaal in een map dumpt, vaak kijken we er weinig meer naar om. Enerzijds omdat het aantal beelden wat we maken en ontvangen de afgelopen jaren door de komst van smartphones en mobiel internet in geëxplodeerd. Anderzijds omdat het best een speurwerk is naar “die ene foto”, zelfs als je redelijk georganiseerd bent

Google Foto’s biedt gratis hulp

Datzelfde idee hadden ze bij Google toen ze de Google Foto’s (Android of iOs) dienst maakten. Niemand wil veel tijd kwijt zijn aan het organiseren en opslaan van foto’s en tegelijk vinden we het allemaal prettig als je snel de foto kan vinden die je zoekt. Het idee is dan ook simpel: je upload alle foto’s en video’s naar Google en met dezelfde kracht van de zoekmachine kan je daarna door je eigen collectie spitten.  Hierbij gebruikt Google handig de locatiegegevens die vaak in de foto zitten, maar Google herkent ook locaties, voorwerpen en (als je buiten Europa bent of slim Googlet) ook personen die op de beelden staan.

google foto's

Google Foto’s in de praktijk

Vanaf mijn iPhone laat ik standaard al mijn foto’s en video’s uploaden zodra ik op Wi-Fi zit. In de app kan ik gelijk zoeken op tijd, locatie en op voorwerpen als “bier”, “strand”, “eten” of “tempels”. Mijn vriendin was om toen ze zag dat Google ook prima op schoenen kan zoeken. Alle foto’s zijn standaard alleen voor jezelf zichtbaar, als je wilt kan je ze via de app ook gelijk delen.

De kleine lettertjes

Bij deze dienst krijg je gratis onbeperkt ruimte. Let er wel op dat Google een klein beetje compressie kan toepassen. Niet tot nauwelijks zichtbaar op het scherm maar voor de echte foto fanatiekelingen goed om te weten, je kan de originelen natuurlijk ook gewoon lokaal bewaren.  Ook is er natuurlijk beveiliging, een onderwerp voor een andere keer maar zorg in elk geval voor een goed en veilig wachtwoord.

Terug naar de vraag waar ik boven mee begon, hoeveel foto’s zijn er deze zomer op jouw toestel bijgekomen en wat doe jij er mee?

GhG