8 november 2016
Bernice

Help, mijn (IOS) telefoon zit vol!

Ben jij een Apple gebruiker? En heb je 8 of 16 GB opslag? Dan zal de melding dat je opslag vol zit je niet onbekend zijn. Bij mijn iPhone 5s ging het op een gegeven moment zo ver dat ik niet eens meer kon appen... Toen besefte ik me dat er toch echt wat moest gebeuren. Dan is de vraag: wat kun je nou het beste doen tegen een vol geheugen? In dit blog zal ik hier mijn ervaringen en tips hierover met je delen!

Eenvoudigste oplossing
Zo gemakkelijk als je bij Android toestellen een SD kaartje in het toestel kan stoppen, zo lastig kan het zijn bij toestellen van Apple. Apple biedt de mogelijkheid extra iCloud opslag bij te kopen. Voor 0,99 cent p/m heb je er alweer 50 GB aan opslag bij. Overigens heb je er niet alleen opslag bij, het helpt ook met het maken van een back up. Op zich wel zo handig als je telefoon het plotseling zou begeven. Dit is daarom in principe de eenvoudigste oplossing. Persoonlijk wil ik alleen geen euro per maand betalen, gaat niet om het geld maar om het principe. Als jij hetzelfde probleem hebt heb ik nog een paar oplossingen voor je.

Tips voor iets lastigere oplossingen
Ik heb meerdere dingen geprobeerd om weer opslag te krijgen op mijn telefoon. Helaas niet alles met evenveel succes. Ik zou je aan willen raden eerst onderstaand lijstje af te werken en te kijken welk resultaat het oplevert:

  1. Ga naar: instellingen > algemeen > beheer opslagruimte > beheer opslag. Hier zie je staan waardoor je geheugen vol geraakt is. Loop het lijstje af en kijk eens welke apps je eigenlijk niet gebruikt én verwijder ze vooral!
  2.  Voordat je al je apps verwijderd, kun je ook eerst kijken of de app ook zijn eigen cache aanlegt. Ik hoor je denken, cache? Ja, tijdelijke opslag van internet gegevens. Die cookies bijv. waar je altijd toestemming voor moet geven. Dit kan ook aardig wat opslag kosten. Je kunt deze verwijderen door te gaan naar: instellingen > safari > geavanceerd > websitedata. Bij Facebook werkt dat alleen net wat anders. Facebook slaat veel cache op. Om deze weg te krijgen zal je de app moeten verwijderen en opnieuw moeten installeren.
  3. Even scrollen door je foto album kan vaak ook geen kwaad. Om ervoor te zorgen dat er niet heel veel overbodige foto’s uit je WhatsApp instellen dat de foto’s niet automatisch opgeslagen worden. Ga bij WhatsApp naar instellingen > datagebruik > en zet automatisch downloaden uit. Wil je wel graag een foto opslaan die naar je gestuurd is? Maak je geen zorgen, dat kun je handmatig aangeven als er een foto naar je is gestuurd.

De gouden tip
Mocht bovenstaand lijstje nog maar weinig voor je oplossen heb ik één gouden tip: haal je telefoon leeg! Kijk je nog wel eens naar je foto’s? Luister je nog naar al je muziek? Gebruik je al je apps? Zo nee, pak een USB stick en zet daar al je foto’s op, of in ieder geval het grootste deel. Doe dit vooral tijdens dat je iets anders aan het doen bent, bij mij nam dit wel meerdere uren in beslag namelijk. Maar het resultaat is top, ik had zo weer 1,5 GB van m’n telefoon af en kan nu dus weer een tijdje vooruit. Overigens is de manier met een USB stick wellicht een tikkie achterhaald. Je kunt je foto’s ook gewoon opslaan in Dropbox of Google foto’s, dat gaat om eerlijk te zijn toch nog een tikkie sneller!

HhH