1 augustus 2017
Marc

Help! Waar is mijn databundel gebleven? (IOS)

Ik heb een Apple mobiele telefoon met een databundel. Ik gebruik mijn telefoon best veel, maar gebruik geen apps die veel data verbruiken. Mijn databundel is normaal gesproken groot genoeg, zodat ik niet echt hoef te kijken of ik over mijn databundel heen ga. Totdat ik een keer mijn telefoon gaf aan mijn dochter, die vier jaar oud is. Er was geen Wi-Fi, en door het kijken van allerlei filmpjes op YouTube was binnen een uur 3GB aan mobiele data gebruikt. Natuurlijk had ik wel SMS-waarschuwingsberichten ontvangen op de telefoon, alleen worden de berichten genegeerd door mijn dochter. Die liever ongestoord naar Kabouter Plop wil kijken. Een wijze les voor mij, en sindsdien ben ik gaan kijken hoe ik het gebruik van mobiele data op mijn telefoon beter kan zelf in de gaten kan houden. 

Inzage in mijn datagebruik via de belstatus 

Op de eerste plaats kijk ik met enige regelmaat naar de belstatus via de Ben-app of online op ikBen. Het is voor mij de eerste bron van informatie. Lekker overzichtelijk en altijd bij de hand.

Als ik zie dat ik aan het eind van de maand nog relatief veel data heb, dan hoef ik niet heel voorzichtig te zijn. Zie ik dat ik meer data verbruik in de maand, en ben ik bang dat ik dat ik in de maand niet genoeg data zal hebben, dan moet ik extra maatregelen nemen zoals meer op Wi-Fi of minder data gebruiken.

Controle van datagebruik via mijn telefoon

Met de belstatus heb ik wel inzicht, maar nog geen gevoel van controle. Mijn telefoon biedt meer mogelijkheden. Onder Instellingen > Mobiel netwerk is een overzicht van alle apps, met daarbij hoeveel data de app gebruikt heeft in de huidige periode.

Het overzicht maakt duidelijk welke app de meeste data gebruikt heeft in de huidige periode, en ik kan daarbij per app aangeven of de app gebruik mag maken van het mobiele netwerk. Als ik bijvoorbeeld YouTube uitschakel, dan kan ik alleen filmpjes kijken via YouTube als ik verbonden met Wi-Fi. Het is handig om zelf de periode gelijk te brengen aan de kalendermaanden, want dat is ook de periode die Ben aanhoudt om de databundels opnieuw te laten ingaan. Dat is mogelijk met “Stel gegevens opnieuw in”.

Helemaal waterdicht is deze aanpak niet. Voornamelijk als filmpjes via een andere app gestart worden, zal er alsnog veel data uit mijn databundel verbruikt worden. Als de nood hoog is, dan zet ik mobiele data gewoon uit. Dat kan ook via Instellingen > Mobiel netwerk.

Deze optie gebruik ik niet vaak en niet graag, omdat ik de functionaliteit van mijn mobiele telefoon dan teveel beperk. Het wordt namelijk dan een telefoon om mee te bellen, en meer niet. Gelukkig komt het ook zelden voor dat ik de noodzaak voel om de mobiele data uit te zetten. Gelukkig heeft Ben iets bedacht zodat ik hier ook niet zelf over na hoef te denken. Via de MB Pauze stopt mijn telefoon namelijk vanzelf met het gebruik maken van mobiel data, zodra mijn data bundel op is. Meer uitleg over MB Pauze? Lees dan de blog van mijn collega Hanneke.

De volgende stap: Apps gebruiken

Een mogelijke volgende stap in het verkrijgen van controle zou het gebruik van apps kunnen zijn. Als ik in de AppStore kijk en zoek op “Data Manager” zijn er verschillende apps die ik zou kunnen installeren. Die behoefte heb ik nu nog niet. Mocht mijn verbruik veranderen, mijn telefoon of het besturingssysteem van de telefoon – ik weet niet of Android dezelfde mogelijkheden heeft als iOS -, en ik ga de apps gebruiken, dan schrijf ik weer een nieuwe blog. Hoe houden jullie je datagebruik in de gaten? Gebruiken jullie wel apps of doen jullie het op dezelfde manier als mij?

Over mijn gastblogger: Ik ben Marc. Als IT Business Analyst heb ik als doel om een IT oplossing te vinden voor de ideeën waarmee mijn collega’s het merk Ben nog mooier maken. Buiten werktijd besteed ik veel tijd met mijn vrouw, dochter van 4 jaar en zoontje van ruim vier maanden. Als er dan nog tijd over is, probeer ik een beetje te fietsen of een boek te lezen.

HhH