13 februari 2018
Anne-Marie

Hoe kan mijn telefoon internetten zonder internetbundel?

Om onverwachte kosten door internetgebruik te voorkomen heeft Ben een hele slimme oplossing namelijk MB Pauze. Als je die aanzet dan gebruik je geen internet buiten je bundel. En ook geen internet als je geen internetbundel hebt. Dat laatste snapt niet iedereen heb ik gemerkt. Als ik klanten hierover informeer krijg ik vaak de vraag: “Hoe kan dat dan? Ik heb toch geen internetbundel? Dan kan ik toch sowieso geen internet gebruiken?” Om die vraag te beantwoorden ben ik op onderzoek uitgegaan.

Zonder internetbundel toch internetten

Veel mensen gaan er van uit dat als ze alleen een bel- en/of smsbundel nemen dat ze dan niet kunnen internetten op hun telefoon. Dat is niet het geval. Je kunt dan nog steeds mobiel internetten als je dat wilt, alleen betaal je per MB. Daarnaast is het mogelijk dat een telefoon (smartphone) ‘uit zichzelf’ verbinding maakt met internet. Dat klinkt een beetje raar. Hoe kan het nu dat een telefoon, zonder dat jij het zelf wilt of doet, verbinding maakt met internet?

Een slimme smartphone

Om te achterhalen hoe de telefoons connectie maken met mobiel internet ben ik een kopje thee gaan drinken met smartphone guru Patrick Rutten. Hij legt me uit dat een telefoon op 4 manieren mobiele data verbruikt :

  • Je telefoon bekijkt iedere paar weken of er een software-update is. Dit kost een paar Kb per keer.
  • Je (social) apps, zoals bijvoorbeeld Facebook, kijken continu of er nieuwe berichten voor je zijn. Ook dit kost telkens een aantal Kb of Mb.
  • De appstore van je telefoon kijkt of er updates beschikbaar zijn voor je apps. Als je de instellingen van je appstore op ‘automatisch updaten’ hebt staan, dan wordt je app geüpdatet zodra een nieuwe versie van de app beschikbaar is. Je telefoon kijkt in dat geval niet of je op wifi zit of niet. Dit kun je voorkomen door je appstore updates op ‘handmatig updaten’ te zetten. Op die manier kun je zelf bepalen wanneer je de updates doet, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van wifi.
  • Je telefoon stapt automatisch over van wifi naar mobiele data (3G of 4G) door de ‘slimme netwerkwissel’. Deze ‘wissel’ zorgt ervoor dat je telefoon overstapt op het best beschikbare netwerk. Als je lekker via wifi een filmpje zit te kijken, maar je telefoon merkt dat de wifi verbinding slechter is dan de beschikbare 3G- of 4G-verbinding, dan switcht je telefoon automatisch naar de betere 3G- of 4G-verbinding. Zonder dat je het zelf misschien in de gaten hebt. Deze slimme netwerkwissel staat standaard aan op de meeste smartphones. Deze wissel kun je uitzetten via de Instellingen van je telefoon, of door ‘Mobiele data’ uit te zetten.

Onverwacht dataverbruik tegengaan

Zoals je hiervoor hebt gelezen is het mogelijk dat je kunt internetten zonder internetbundel. Dat kun je zelf doen, bijvoorbeeld als je even een adres op moet zoeken, maar je telefoon maakt ook weleens uit zichzelf verbinding. Wil je dit niet? Dan heb ik hieronder een aantal tips hoe je dataverbruik kunt voorkomen als je geen internetbundel hebt:

  1. Zet “Mobiele data” uit. Dit vind je onder de Instellingen van je telefoon;
  2. Zet MB Pauze aan door in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. MB Pauze voorkomt datagebruik buiten je bundel, of zonder een internetbundel;
  3. Zet “Dataroaming” uit. Ook deze optie vind je bij de Instellingen van je telefoon. Hiermee zet je de mobiele data uit in het buitenland.

Heb jij nog tips hoe je ongemerkt dataverbruik kunt voorkomen als je geen internetbundel hebt? Ik hoor het graag van je!

Wil je nog meer blogs lezen over MB Pauze, dataverbruik of slim omgaan met wifi? Dan kun je hier en hier terecht.

 

 

 

HhH