2 maart 2016
Renske

Hoe overleef ik zonder mobiel internetbundel?

Als extreme smartphone addict is een wereld zonder mobiel internet moeilijk voor te stellen. Als mijn telefoon om wat voor reden stuk is, word ik onrustig en gefrustreerd. Ik geef toe, het went na een tijdje. Maar als ik weer toegang heb tot mobiel internet voel ik me pas echt weer senang. Ik kan me dus niet voorstellen hoe je overleeft zonder een internetbundel. Daarom een interview met Pieter, Ben-klant met smartphone en zonder internetbundel.

Bewuste keuze

Voor Pieter is een abonnement zonder internetbundel bij Ben een bewuste keuze. ‘Ik heb een bescheiden abonnement bij Ben, en betaal circa 7 euro per maand voor bellen en SMS. Als ik een internetbundel erbij neem, verwacht ik dat mijn vaste kosten per maand verdubbelen. Dat heb ik er niet voor over. Ik gebruik mijn telefoon ook niet zoveel. Voornamelijk om berichten door te geven en te ontvangen. Toen ik mijn eerste iPhone kreeg, ben ik gewoon gaan proberen om alleen internet via Wi-Fi te gebruiken. En dat werkt tot op heden prima voor mij!’

Altijd online met Wi-Fi

‘Ik ben bijna altijd verbonden met Wi-Fi. Thuis zit ik op Wi-Fi. Op het werk is een goede internetverbinding. In veel koffiebars is ook goede Wi-Fi. In de meeste intercitytreinen is er Wi-Fi. Dat is voldoende voor mailen of appen.

Mijn internetgebruik is heel functioneel, dus weinig voor de fun. Ik gebruik niet vaak video of muziek streaming. De verbinding via Wi-Fi is dan altijd voldoende om te appen of te mailen.

Zodra ik ‘zwaardere’ applicaties gebruik (bijvoorbeeld voor het zoeken naar plaatjes of filmpjes), werkt Wi-Fi soms minder goed. Ik moet dan ook vaak opnieuw inloggen. Daar krijg je overigens wel handigheid in.

Ook komt het wel eens voor dat de Wi-Fi niet werkt, of er onderhoud is. Maar dat komt in de praktijk gelukkig niet vaak voor.

Per ongeluk mobiel internet gebruiken

Ben je bang dat je toch mobiel internet naast Wi-Fi gebruikt? ‘Jazeker. Mijn telefoon kiest het liefst mobiel internet boven Wi-Fi. Aan het begin vond ik het lastig dat goed uit te zetten op mijn telefoon. Na elke update van het besturingssysteem moet ik dat echt controleren. Ik vind het heel fijn om in de belstatus van Ben te zien, dat mijn internetgebruik op 0 staat. Of dat ik een berichtje krijg als ik wel mobiel internet gebruik. Dus ik sta daar wel bewust bij stil en houd het zelf in de hand.’

Noot van Ben: lees ook meer over hoe MB pauze je helpt onverwachte internetkosten te voorkomen.

Wi-Fi heeft ook nadelen

‘Ik vind wel dat ik kwetsbaarder ben, doordat je afhankelijk bent van de aanwezigheid van Wi-Fi. Dat heb je niet met internet via een provider als Ben.

Wat ik heel erg mis in een nieuwe stad of omgeving is de toegang tot navigatie op mijn telefoon, zoals googlemaps. Daar zou het mobiel internet echt een uitkomst voor zijn. Maar dat mis ik nu niet genoeg om een internetbundel aan te zetten.

Soms twijfel ik over de veiligheid van gratis Wi-Fi verbindingen. Ik doe niets qua bankzaken op open Wi-Fi netwerken. Dat doe ik echt alleen op een gesloten netwerk, thuis of op werk. Ik ga ervan uit dat mijn werkgever ook rekening houdt met veiligheid van gebruikte applicaties.

Soms is het wel jammer dat je een half uur moet wachten om een bericht te ontvangen of te versturen, tot je weer bij een Wi-Fi punt bent. Aan de andere kant is dat ook wel eens lekker. Even niet afgeleid worden door je telefoon. Als het dringend is, dan kan je altijd bellen of sms-en’.

Nog 1 vraag aan Pieter: Op dit moment kan je bij Ben voor 4 euro per maand een 500MB bundel kopen. Vind je dat het overwegen waard? ‘Dat valt me mee qua prijs en is toch het overwegen waard. Ik heb alleen geen gevoel wat 500MB inhoud. Ik kan me wel voorstellen dat ik die bundel zou gebruiken als personal hotspot in de trein voor mijn laptop en voor navigatie op mijn smartphone.’

Bedankt voor de tip Pieter. Ik weet al waar mijn volgende blog over gaat. ‘500MB – wat kan ik daarmee’. Wordt vervolgd.

Ben jij verslaafd aan mobiel internet, of kan je prima overleven met Wi-Fi? Ik ben benieuwd.

HhH