2 juli 2019
Hadassa

Houd je schermtijd in de gaten op IOS

Ik betrap mezelf er wel eens op: een Netflix serie aan op tv en ondertussen ook even social media checken op mijn telefoon. Eigenlijk wel overbodig, om met twee schermen tegelijkertijd bezig te zijn. Zoals je waarschijnlijk wel weet, doen de app makers dit bewust. Ze willen er voor zorgen dat je je telefoon niet weg legt. Door die ene like krijg je even een geluksgevoel, waar je dan meer van wil. Daarom vond ik het bijzonder dat Apple sinds de update van iOS 12 met iets nieuws kwam: Schermtijd.

Schermtijd is een app die bijhoudt hoeveel tijd je op je mobiele telefoon zit. Het is erg interessant om hier inzicht in te verkrijgen, maar vooral om jezelf eens uit te dagen om minder op je telefoon te zitten. In deze blog vertel ik je meer over welke informatie je allemaal kan terugvinden in Schermtijd. Daarnaast geef ik een paar tips om je schermtijd te verminderen. Zo heb je meer tijd om andere leuke dingen te doen, die misschien wel belangrijker zijn dan die ene melding op je telefoon.

Wat kun je zien in Schermtijd?

Jouw schermtijd vind je op je iPhone onder instellingen > schermtijd. Tik bovenin op de naam van jouw iPhone om specifieke informatie te bekijken. Bovenin kun je kiezen of je de statistieken van alleen vandaag, of van de afgelopen 7 dagen wil bekijken. Vervolgens zie je een overzichtstabel met hoeveel tijd je besteed hebt op jouw telefoon. Met daarnaast in het blauw of dit meer of minder is ten opzichte van jouw gemiddelde verbruik. Verder vind je hier inzicht in de volgende statistieken:

Meest gebruikte apps
Scroll je nog iets verder naar beneden, dan zie je hier de apps die je het meest gebruikt. Bij mij is dit vooral WhatsApp en Instagram. Deze kan je ook tonen in categorieën, zodat je wat meer inzicht krijgt in het soort app dat je het meest gebruikt.

Telefoon oppakken
Scoll je nog iets verder naar beneden, dan krijg je inzicht in het aantal keer dat je jouw telefoon hebt opgepakt, en ook op welke momenten door de dag heen dit gebeurd is.

Meldingen
Scroll je nog een klein beetje verder, dan zie je hoe vaak je meldingen hebt ontvangen en van welke apps. Dit is interessant, omdat de meldingen juist voor dat verslavende effect zorgen. Wil je dus minder afgeleid worden door je telefoon, kun je hier zien door welke app dit het meest gebeurt. Bij mij staat hier mijn klok app bovenaan, omdat ik ’s ochtends graag snooze.

Kortom, genoeg statistieken om inzicht te verkrijgen in hoeveel jij eigenlijk op jouw telefoon zit. Wil je dit nou wat verminderen? Lees dan verder voor mijn tips.

 

Tips om minder op jouw telefoon te zitten

  1. Mijn nummer één tip is: Zet jouw geluid + trillingen uit.
    Ik vind het een prettig idee dat ik alleen mijn telefoon pak wanneer ik dat zelf wil en niet wanneer ik getriggerd wordt door een bliepje of een trilling. Vaak is dit voor een onnozele melding van social media en wanneer je dan je telefoon oppakt ga je toch even kijken, scroll je wat rond en voor je het weet zit je weer een kwartier niks te doen. Wanneer je telefoon op stil staat kun je niet afgeleid worden, en pak je alleen jouw telefoon wanneer je dit zelf beslist om te doen. Vind je het wel belangrijk dat je het hoort wanneer je gebeld wordt? Dan kun je dit gewoon aan zetten bij je instellingen.

  2. Stel tijdslimieten in voor bepaalde apps
    Via instellingen > Schermtijd kun je applimieten instellen. Dit zijn tijdslimieten die je kan instellen voor app categorieën. Wil je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je maximaal 1 uur per dag op social media zit, dan kun je dit hier instellen. Als je dan deze tijd besteed hebt aan apps in de categorie social media, wordt hij ‘geblokkeerd’ op je telefoon tot het einde van de dag. Geen zorgen, je kan de blokkering makkelijk opheffen, maar het is een mooie reminder voor jezelf om wat minder gebruik te maken van bepaalde apps.

  3. Schakel badges uit
    Badges zijn die kleine rode bolletjes in de rechter bovenhoek van jouw apps. Hier staat dan een 1, 2 of meer in. Zoals iedereen wel weet: deze bolletjes betekenen dat er iets nieuws is, iets wat je nog niet hebt bekeken of hebt gedaan. Deze bolletjes zorgen ervoor dat je nieuwsgierig wordt, je wil graag weten wat er achter zit of wat je nog niet hebt afgerond. Vaak zijn deze meldingen helemaal niet zo belangrijk. Gelukkig kun je in je instellingen per app kiezen of je de rode bolletjes wel of niet wil zien. Ga hiervoor naar instellingen > berichtgeving > kies de app > schakel de badges uit.

 

Met bovenstaande tips moet het zeker lukken om wat minder op jouw telefoon te zitten. Ben je trouwens op zoek naar een nieuwe iPhone? Bekijk dan eens de iPhone’s van Ben in combinatie met een goedkoop abonnement.

HhH