6 januari 2017
Marc

Huawei P9: eindelijk een Leica camera

Ben begint het jaar goed met de Huawei P9, een van de beste mobiele telefoons van het afgelopen jaar en bovendien een opvallend recent toestel in het aanbod van Ben. De Huawei P9 wordt niet alleen geroemd vanwege zijn specificaties en uiterlijk, maar vooral vanwege de camera. Daarvoor zocht Huawei de samenwerking met het prestigieuze Leica.

Leica

Als je er nog nooit van gehoord hebt: het Duitse Leica wordt door professionele fotografen al tientallen jaren tot de absolute top gerekend (de bekendste ambassadeur is fotograaf Henri Cartier Bresson). Het peperdure merk schept torenhoge verwachtingen, en het is dan ook niet vreemd dat Huawei hoog opgeeft over de camerakwaliteit van de P9. Die ga ik in deze lange review dan ook uitgebreid bespreken.

Specificaties

Voor de specificaties van de Huawei P9 hoeven de Chinezen zich ook niet te schamen. Een handzaam 5.2 inch Full HD display, een vlotte octa-core processor, 3GB RAM en 32GB intern geheugen (uitbreidbaar tot 256GB). De accu van 3000mAh houdt de Huawei P9 in het algemeen moeiteloos minstens een dag paraat.

USB Type-C

Die accu wordt gevoed door de allernieuwste type USB Type-C lader. Die laadt sneller en biedt bovendien als voordeel dat je niet meer hoeft op te letten hoe je hem inplugt, zoals bij de oude micro-USB laders. De Huawei P9 is niet zwaar maar voelt wel robuust aan en het design is prachtig met z’n subtiel gefreesde omranding. Met de vingerafdrukscanner achterop kan je de Huawei P9 razendsnel ontgrendelen. De eigen gebruikers interface is volgens sommigen wat onpraktisch, maar ik werk er inmiddels al maanden zonder enig probleem mee.

Dual lens technologie

De dubbele lens zien we niet voor het eerst op een mobiele telefoon, maar bij de Huawei P9 is het wel buitengewoon effectief. De ene schiet in kleur, de ander in zwartwit. Om precies te zijn, de ene in RGB (rood, geel en blauw) de ander in monochrome (zwart, grijs en wit). De informatie van beide sensors wordt vervolgens gecombineerd. De kleurenfoto’s worden zo mooi helder met diepe kleuren en goed contrast.

Camera instellingen

De camera instellingen van de Huawei P9 zijn zo uitgebreid dat ik er een aparte post aan zou kunnen wijden. Als je de camera app opent, veeg je in het scherm naar rechts om tal van opnamemogelijkheden (Modussen) te vinden, zoals HDR, Nachtopname, Panorama, Slow-Mo of Video.

Als je vanuit het camerascherm naar links veegt, vind je het menu Instellingen, met  resolutie, GPS, rasterkeuze en nog veel meer. Huawei koos een sensor met een maximale resolutie van 12MP én grotere pixels, waardoor je ook met minder licht nog bruikbare foto’s kunt maken.

Achteraf scherpstellen

In het scherm van je Huawei P9 zie je helemaal bovenin (of links, afhankelijk van hoe je je foto maakt) een klein diafragma symbool. Als je dat activeert door erop te klikken, kan je je foto achteraf op het belangrijkste deel scherpstellen en kiezen hoeveel onscherpte je in de foto wil. Je kan ook álles in de foto scherp stellen, maar dat geeft vaak niet het mooiste resultaat.

Pro Mode

Vlak boven de cameratoets in het scherm zie je een klein wit balkje. Als je die naar het midden van het scherm schuift opent de Pro Modus. Dan kan je handmatig de lichtgevoeligheid (ISO) instellen, de sluitertijd, belichtingscorrectie, autofocus en witbalans.

Zo kan je bij de Huawei P9 dus exact bepalen hoe je je foto wil maken. Bovendien kan je in de Pro Mode – bij de instellingen – ervoor kiezen om je foto’s ook in raw .DNG op te slaan, een digitaal negatief dat je kunt bewerken met fotosoftware.

Alléén zwartwit

Je kunt er ook voor kiezen om alléén zwartwit te fotograferen. Dan kies je bij Modus voor Monochrome. Zwartwit fotografie is echt anders. Kleuren geven vaak rijkdom aan een foto, maar kunnen ook afleiden van het onderwerp.

Bij zwartwit fotografie gaat het juist om het onderwerp en ook de compositie van je foto wordt veel meer benadrukt. Niet alles is geschikt voor zwartwit fotografie, maar het werkt altijd goed bij straatfotografie of portretten, die in zwartwit vaak een tijdloos karakter krijgen.

Eindelijk een Leica camera

De camera is een ontzettend belangrijk onderdeel van de mobiele telefoon geworden. Iedere producent geeft er hoog over op, maar ze maken het niet allemaal waar.

Je ziet dat Huawei en Leica intensief hebben samengewerkt aan de P9 – het is veel meer dan alleen maar pronken met een chic merk in de hoop er klanten mee te trekken. Misschien dat veel huidige bezitters ook positief verrast zijn dat ze met de Huawei P9 zo’n bijzondere camera in handen hebben.

De Huawei P9 kan zich sowieso meten met de beste mobiele telefoons van het moment En als je het belangrijk vindt om echt topfoto’s met je mobiel te maken, dan kan ik je dit toestel zeker aanraden.

Ik ben enorm kritisch op de fotokwaliteit van mijn mobiele telefoon en de Huawei P9 heeft me echt positief verrast. Ook de mogelijkheid om direct in zwartwit te schieten vind ik absoluut de moeite waard. Zo heb ik voor mijn gevoel toch een normaal gesproken onbereikbare Leica camera in handen. En dat voelt goed.

 

 

HhH