30 mei 2019
Hadassa

iCloud, wat is dit?

Alles over iCloud

Ik heb zelf al jaren een iPhone. iCloud was iets waar ik wel eens van gehoord had, maar nooit echt had gebruikt. Ik wist niet precies wat het was en wat het deed. Bovendien zag ik ergens staan dat je voor meer ruimte moest betalen. Dan denk ik al snel: laat maar zitten.

Totdat ik laatst een probleem had met mijn telefoon en ik langs de Apple Store ging voor hulp. De medewerker vroeg of ik alles had opgeslagen in iCloud zodat ik zeker zou weten dat ik niks kwijt zou raken terwijl mijn toestel gerepareerd werd. Samen met hem heb ik de bestanden op mijn telefoon in iCloud gezet en ben ik nu er altijd zeker van dat ik nooit mijn foto’s of agenda afspraken kwijt ben. Ook toen ik over ging naar een nieuwe iPhone werden alle bestanden super snel en makkelijk overgezet naar mijn nieuwe telefoon. Wel zo fijn dat je je geen zorgen hoeft te maken over je contacten, agenda’s en bestanden zoals foto’s en video’s niet kwijt raakt en direct kan openen op je nieuwe telefoon.

Het heeft bij mij wel een tijdje geduurd voordat ik iCloud ging gebruiken. Nu ik weet hoe fijn het is, had ik het wel eerder willen weten! Daarom heb ik deze blog geschreven, waarin ik je alles vertel over wat iCloud is, wat de kosten zijn en hoe je het instelt.

Wat is iCloud?

iCloud is een verzamelnaam voor verschillende online diensten van Apple. Je kan het vergelijken met Dropbox of Google Drive, een online plek waar je altijd toegang hebt tot je documenten. Heb je meerdere Apple producten? Bijvoorbeeld een iMac of MacBook? Dan kan je instellen dat je gegevens op al deze computers beschikbaar zijn. En als je op je MacBook een aanpassing maakt, bijvoorbeeld een foto bewerkt, dan zijn je aanpassingen gelijk op al je devices doorgevoerd. Op je telefoon zie je dan ook de laatste, bewerkte foto. En ook wel zo makkelijk: Je hoeft geen zorgen te maken over het synchroniseren, iCloud doet dit automatisch voor je!

Wat zijn de kosten van iCloud?

iCloud is gratis! Je krijgt standaard 5GB aan ruimte. Dit is niet heel veel, je kan extra ruimte kopen voor een klein bedrag. Momenteel (juni 2019) zijn dit de prijzen voor meer ruimte in jouw iCloud:

  • 50 GB: €0,99
  • 200 GB: €2,99
  • 2 TB: €9,99

Deze prijzen zijn per maand. Ik heb zelf meer dan genoeg aan 50 GB opslag voor al mijn bestanden. Die ene euro per maand gaat van mijn creditcard af en dat merk ik eigenlijk helemaal niet. Naar mijn idee is de 200 GB ruimte alleen handig als je de ruimte deelt met je gezin, dit is namelijk ook gewoon mogelijk!

Hoe stel je iCloud in?

Heel gemakkelijk! Om het in te stellen heb je jouw Apple ID nodig. Dit is hetzelfde account dat je gebruikt voor het downloaden van apps. Dit is hoe je iCloud beheert op je iPhone:

  • Open je iPhone en ga naar instellingen.
  • Tik bovenin het scherm op je naam.
  • Tik op iCloud: bovenin zie je een balkje, hierin zie je hoeveel ruimte je nog hebt om bestanden in op te slaan. Daaronder zie je alle apps van jouw iPhone die gegevens opslaan in iCloud. Met het schuifje kan je deze aan- of uitzetten in de iCloud.
  • Tik op beheer opslag onder het balkje: hier kan je zien welke apps de meeste ruimte in beslag nemen in jouw iCloud. Ook kan je hier je abonnement van de opslag grootte wijzigen door op ‘Wijzig opslagabonnement’ te tikken.

iCloud op je PC

Als je wel een iPhone hebt maar geen iMac of MacBook, kan je toch gebruik maken van iCloud. Je kan op de website van Apple lezen hoe je dit instelt.

En..

Heb ik je overtuigd? iCloud is heel handig en in een mum van tijd ingesteld. Ook is het helemaal niet duur, en het is toch fijn om te weten dat je al je bestanden niet zomaar kwijt bent. Vooral bij het overstappen naar een nieuwe telefoon is alles heel snel overgezet. Ben je trouwens op zoek naar een nieuwe iPhone? Bekijk dan eens de apple toestellen van Ben!

ihi