28 december 2015
Marc

Ik ben vol goede voornemens..

Het is bijna 2016, tijd om wat goede voornemens te formuleren. Gezonder leven is sowieso een goed idee, daar heb ik geen gezondheidsraad voor nodig. Maar wat is een gezonder mobiel leven? Ik heb ze voor mezelf eens op een rijtje gezet.

Fotograferen met m’n smartphone

Niet meer fotograferen tijdens concerten. Het leidt me teveel af, iedere keer wachten tot ik de artiest mooi vast kan leggen. De wereld wordt al bedolven onder de mobiele concertfoto’s, de meeste zijn niet om aan te zien (kijk, daar in het midden, die paar pixels, dat is Prince!). Je zit anderen met je toestel in de weg en het stomste is nog: ik bederf m’n eigen avond als ik drukker ben met m’n smartphone dan met de artiest die ik zo graag wilde zien. En m’n vrouw vind het ook al niet bepaald gezellig, stappen met zo’n razende reporter.

Uitgaan zonder mobiel?  

Dus in 2016 hou ik m’n smartphone in m’n binnenzak als ik een avond uitga. Hoef immers geen foto’s meer te maken tijdens een concert. Ook in een café en al helemaal in een restaurant of bioscoop. Een stuk leuker voor m’n gezelschap, omdat je niet wordt afgeleid en weer echt tot een gesprek kunt komen (of lekker in een film kunt verdwijnen). Maar m’n familie moet me wel kunnen bereiken als het nodig is, en als het openbaar vervoer op de late avond weer eens tegenzit ben ik wel snel in contact met wie het weten moet.

Social Media

Pijnlijk onderwerp. Mijn verslaving op Facebook en Twitter begint bizarre vormen aan te nemen en vréét tijd. Ik check m’n timeline(s) als ik wakker wordt, tijdens het ontbijt, tussendoor op m’n werk, tijdens een wandeling in het bos of een avond hangen voor de buis en natuurlijk voor het slapen gaan. Ik wil af van die angst “iets te missen”. En nieuwssites lopen ook wel door zonder dat ik ze dagelijks een paar keer check.

Mobiel in het verkeer

Tot slot, nog pijnlijker: ik erger me aan al die fietsende kids die meer aandacht hebben voor hun mobiel dan voor het verkeer. Maar: ik doe het zelf ook. Even een nummer of – erger – een tekstbericht intikken terwijl je zonder handen het verkeer van welke kant dan ook niet meer kan zien? Ik lijk wel niet wijs. Ook al woon ik niet in de stad, het is idioot te wágen dat een futiel bericht meteen je laatste zijn kan.

Dat zijn mijn goede voornemens voor een gezonder mobiel jaar. Herken je ze? Heb jij andere goede voornemens voor 2016? 

IhI