25 januari 2018
Johrick

Internet van toen naar nu

Het internet is niet meer uit onze maatschappij weg te denken, online shoppen, elkaar spreken via een videoverbinding en zelfs deze blog lezen. Dat zal allemaal niet mogelijk zijn zonder internet. Hoe is dat allemaal veranderd? En hoe is het ontstaan? Dat leg ik je in deze blog uit!

 

Hoe het begon

Vroeger had niet iedereen thuis een computer staan, het was eigenlijk een hulpmiddel om alle moeilijke rekensommen uit te rekenen.

Het internet zelf op de telefoon en computer kwam pas later, het internet werd namelijk ontwikkeld door het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten. Met als doel om contact met elkaar te kunnen blijven houden als de telefoonverbinding en de post niet meer zouden werken.

Het project dat het Ministerie van Defensie ontwikkelde om de communicatie te kunnen behouden heette: ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Het eerste ARPANET-communicatiemiddel werd in 1969 ingericht voor het Pentagon (het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten).

 

Verdere ontwikkelingen

Het was natuurlijk de bedoeling dat ze wereldwijd communicatie met elkaar konden hebben en niet alleen in het Pentagon. Om dat te kunnen realiseren was heel wat nodig. Zo moest er namelijk een standaard protocol worden ontwikkelt om berichten in te pakken en weer uit te pakken. Deze technologie werd het Internet Protocol (IP) genoemd.

Na het ontwikkelen van het Internet Protocol ging men aan de slag met het ontwikkelen van een standaardprotocol voor het maken van een nieuw netwerk. In het jaar 1977 werd uiteindelijk de TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) ontwikkeld. Dit maakte het mogelijk om verschillende netwerken aan het ARPANET te verbinden.

 

Internet voor iedereen

Het internet is in een vrij snel tempo ontwikkeld en dat gaat maar door. Toen de TCP/IP werd ontwikkeld was het dus mogelijk om diverse netwerken met elkaar te koppelen, dit was de basis van het internet. In de jaren 70 is het internet een stuk vooruit gegaan zo plaatste men verschillende computers op diverse plekken en verbonden ze die met elkaar. Door dat te doen werd het internet sneller, zodat het makkelijker te gebruiken was.

Het internet bleef een tijdje zoals het was. Totdat de NSF (National Science Foundation) in de jaren 80 een programma begon om iedereen in de Verenigde Staten internet te bieden. Het netwerk dat voor iedereen beschikbaar werd gesteld werd NSFNET genoemd. Het werd voornamelijk gebruikt door schoolinstellingen, overheidsinstellingen en bedrijven die bezig waren met belangrijke onderzoeken.

Op deze manier werd internet in de Verenigde Staten uitgerold. Toen dat eenmaal was gebeurd, was de stap nog maar klein om het internet ook naar andere landen ter wereld uit te rollen. Al snel kwam het internet uiteindelijk ook naar Nederland waar bedrijven en vervolgens ook “gewone” mensen gebruik konden maken van internet.

 

Van toen naar nu

Internet is in een razendsnel tempo ontwikkeld en uitgerold. We gebruiken het als communicatiemiddel maar ook als vermaak, denk aan YouTube, Facebook, Instagram etc. Internet hebben we tegenwoordig overal. Waar vroeger alleen internet op je computer zat, zit het nu zelf op je telefoon. In mijn volgende blog vertel ik meer over een van deze nieuwe ontwikkelingen: Internet of Things!

 

Internet verandert en zal blijven veranderen. Hoe zal internet er in de toekomst uitzien? Hoe denk jij dat het er over 10 jaar uitziet? Laat het me weten!

IhI