19 februari 2016
Rutger

Muziek streamen, maar met welke app?

Onderweg muziek luisteren. Heerlijk! Als ik mijn oordopjes vergeten ben? Dan baal ik, en duurt de treinreis lang. Ik kan niet meer zonder, en dat hoeft ook niet. Er zijn genoeg apps waarmee je online muziek kan luisteren. Spotify, Deezer, Google Play Music, en Apple Music etc. Eigenlijk zoveel, dat je niet meer weet wat je moet kiezen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En hoe snel ga je door je internetbundel als je streamt?

Muziek streaming apps

Op het eerste oog hebben de grote streamingsdiensten veel overeenkomsten. Je hebt de keuze uit ongeveer +30 miljoen nummers en betaalt 10,- euro per maand. Je kunt offline en online muziek beluisteren en een playlist luisteren als je even geen zin hebt om nummers te kiezen. De geleverde geluidskwaliteit is 256kbs en is eigenlijk voldoende voor de gemiddelde oordopjes en koptelefoon. Er zijn andere punten die het verschil maken.

Verschillen

Ten eerste bieden Spotify en Deezer een gratis abonnementsvorm aan. Je krijgt dan wel tussen de nummers door reclames te horen. Ideale optie als je de app wilt proberen of slechts af en toe muziek luistert.  Apple Music geeft je een gratis proefabonnement voor de eerste 3 maanden. Ook een gezinsabonnement (€14,99) kan voordelig zijn. Daarnaast probeert Apple zich te onderscheiden met exclusief materiaal van o.a. U2, en Taylor Swift. Interessant, mocht je groot fan zijn. Voor de echte audiofielen is Tidal, van rapper Jay Z, een goede optie. Met het HiFi-abonnement luister je muziek in CD-kwaliteit. Wat beduidend beter is, maar ook duurder (19,90). Al met al enkele verschillen, die ik voor het gemak op een rijtje hebt gezet (zie tabel). Bekijk ze, en kies de app die bij jouw wensen past.

Verbruik

Maar hoeveel MB kost het streamen van muziek? Je kunt uit gaan van 2.6MB per nummer. Makkelijker gezegd, ongeveer 42MB voor 1 uur Spotify. Reis je elke dag een uur met de trein naar je werk heen en weer? Dan verbruik je ongeveer 1.5GB per maand. Dat is best veel, maar je kunt het verbruik (MB) ook verkleinen. Een aantal tips: 1. sla je favoriete nummers en playlists offline op, zodat je niet hoeft te streamen. 2. gebruik als het kan automatisch WiFi. 3. zet de audio kwaliteit op ‘normaal’ of lager. 4. check je MB verbruik na een dagje muziek luisteren in je IkBen. 5. zet MB Pauze Aan, zodat je geen internet buiten je bundel verbruikt. Muziek luisteren is leuk, maar wel graag zorgeloos.

Welke muziek streaming app gebruik jij graag?

 

MhM