25 juni 2019
Puck

NL-Alert: hoe stel ik het in?

Gister hoorde een groot deel van Nederland ineens hun telefoon afgaan met een misschien wel onbekend geluid, maar wat was dit? Het was een melding van NL-Alert om Nederlanders te waarschuwen dat het 112 noodnummer niet bereikbaar was. Was jij een van de mensen die deze melding niet kreeg? In deze blog leg ik je er meer over uit.

Wat is een NL-Alert?

NL alert is ingevoerd door de Nederlandse Overheid om haar inwoners te beschermen tegen problemen in de omgeving. Je krijgt een melding op je telefoon met de belangrijkste informatie over wat er aan de hand is maar ook staat hierin wat je het beste kan doen. Je zal zo’n noodmelding ontvangen als er lokaal een brand is, een aanslag is, noodweer komt of zoals gister, de 112 niet bereikbaar is. 

Hoe stel ik NL-Alert in?

Veel toestellen die nu worden verkocht in Nederland, hebben automatisch de meldingen van een NL-Alert ingesteld. Mocht dit niet het geval zijn bij jouw telefoon, zal ik uitleggen hoe je het gemakkelijk in kan stellen. Per toestel verschilt het hoe je de melding instelt. Klik hier op de site van de overheid, selecteer het merk van jouw telefoon en volg de stappen. Super simpel en zo ben je een meteen geïnformeerd als er een noodsituatie is bij jou in de buurt.  

Hoe werkt het?

Om zeker te weten of je of NL-Alert werkt, stuurt de overheid ieder half jaar een test uit zodat je kan controleren of alles goed ingesteld staat. Als je de melding ontvangt, weet je zeker dat je voortaan altijd op de hoogte bent wanneer de overheid er een stuurt. De eerstvolgende test is op 3 december 2019 om 12.00. De testen worden altijd verstuurd op 2 juni en 3 december, zo weet je zeker dat je voortaan de meldingen zal ontvangen. Let wel, dit is geen SMS maar een algemene melding. De melding zal getoond worden in de activiteit van je telefoon. Deze noodmelding kan je dus niet terugvinden in je berichten. Je hoeft dus ook geen verbinding te hebben met een netwerk om dit bericht te krijgen. Wanneer je in je instellingen hebt aangegeven deze melding te willen ontvangen. Krijg je dit bericht, zonder dat je bijvoorbeeld bereikbaar moet zijn door middel van een Ben-netwerk. 

Heeft de overheid mijn gegevens nodig?

Vraag je je af hoe het gaat met jouw privacy? De overheid verstuurt de meldingen via zendmasten van alle providers. Je zou dit kunnen vergelijken met een radiosignaal. Hierdoor heeft de overheid jouw nummer en naam niet nodig en blijf je volledig anoniem. Daarnaast is het ook gratis om de meldingen te ontvangen en ontvang je ze ook met een overbelast netwerk. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat je het niet ontvangt.

Mocht je nog meer vragen hebben over NL-Alert, kijk dan op de vragen pagina van de overheid hierover. Hopelijk schakel jij ook de meldingen in en zorgen we zo samen voor een veiliger Nederland!

NhN