16 september 2016
Stijn

Nougat 7.0

Elk jaar lijkt het op hetzelfde feestje: naar welk snoepje wordt de nieuwe versie van Android genoemd? Van te voren wordt vaak de eerste letter gelekt, zo wisten we al een tijdje dat versie 7 met een N zou beginnen. Inmiddels is versie 7 officieel aangekondigd door Google en is het bekend dat we wachten op Nougat. We gingen van Lollipop (5) naar Marshmallow (6) en nu naar Nougat (7), en deze keer is de belangrijkste toevoeging dat er de mogelijkheid komt om twee app’s tegelijkertijd open te hebben. Wat voegt het nou echt toe? Als je op het internet rondneust kom je er achter dat de meesten teleurgesteld zijn in het aantal nieuwe toevoegingen die Android 7 gaat bieden. Er komen niet een lading spetterende nieuwe functies of enorme praktische verbeteringen zoals Doze in Android 6 (Doze bracht een enorme batterijduurverbetering). Toch zijn er twee belangrijke nieuwe functies waar je wat aan hebt.

Split-screen modus

Over een split-screen modus wordt al heel lang gesproken, en zeker nu de gemiddelde telefoon een behoorlijk groot scherm wordt het steeds nuttiger om twee applicaties tegelijkertijd open te hebben staan (bron). Zo kan je bijvoorbeeld aan de ene kant van het scherm je afspraak bekijken terwijl je aan de andere kant de routebeschrijving aan hebt staan. Of bijvoorbeeld je favoriete filmpje op Youtube bekijken terwijl je ondertussen naar je mail kijkt.

Nieuwe notificaties

Met de komst van Nougat worden de notificaties ook een stuk praktischer. Zo kan je op nog meer notificaties snel reageren (iets wat bij Whatsapp al een tijdje mogelijk was) en kunnen meldingen van applicaties gebundeld worden, zodat je bijvoorbeeld alle onderwerpen en afzenders van je mail in één oogopslag ziet. Hierdoor hoef je minder van applicaties te wisselen, iets wat ik zelf altijd behoorlijk onhandig vindt.

Doze

Ok, toch nog even de verbeteringen van mijn favoriete toepassing in Android aanstippen. Sinds Android 6 heb je de optie om Doze te gebruiken. Doze zorgt er voor dat als je toestel inactief is, de telefoon in een soort slaapmodus gaat waarin hij weinig stroom verbruikt. Hij haalt dan bijvoorbeeld minder vaak je nieuwe mails op wat een enorme energiebesparing is. Tot Android 7 kon dat alleen als je hem voor langere tijd stil hield, zo begreep je telefoon dat je er even niet mee bezig was. Maar Doze komt nu ook beschikbaar voor als je onderweg bent. Heb je dus je telefoon in je zak of in je tas? Dan weet hij dat je hem even niet gebruikt en gaat hij ook in slaapmodus. Zo kan je hem nog langer gebruiken! Krijg ik ook Android 7 op mijn telefoon? Zoals altijd krijgen de Nexus toestellen als eerste de nieuwste versie. Dat komt omdat die toestellen de minst aangepaste versie hebben en daarom geen aanpassingen van de fabrikant nodig hebben om de nieuwe software te draaien. Heb jij dus bijvoorbeeld een LG Nexus 5X? Dan kan je de nieuwste al meteen downloaden. Tijdens het schrijven van dit artikel heeft in ieder geval Sony al aangekondigd welke toestellen de update krijgen: de Sony Xperia XA en de Xperia Z5 Compact van Ben krijgen ze sowieso, al is de datum nog onbekend (Hier kan je de andere toestellen van Sony vinden). Verder zijn alleen nog de LG G5 en de Samsung Note 7 aangekondigd om Nougat te gaan draaien en zijn er geruchten dat de Huawei P9 ook vrij snel al de update zal krijgen. Voor de rest van ons, waaronder ikzelf, is het nog even wachten of en wanneer de update verkrijgbaar zal zijn. Wees niet getreurd als je moet wachten, de kans op fouten in de software wordt met de tijd kleiner ;)

NhN