1 februari 2017
Bianca

Nu even niet!

Soms komen ze na werk of zelfs op zondagavond al binnen. Appjes in de app-groep van collega’s uit het marketingteam of van andere collega’s. Meestal lees ik het en doe ik de app weer weg, of ik reageer even snel. Best wel gek eigenlijk om op de rustige zondagavond, de laatste uren van het weekend, alweer bezig te zijn met werk. Vanochtend zag ik op het RTLnieuws dat de PvdA recht wil op onbereikbaarheid buiten werktijden. En ik vind dit geen slecht idee, in Frankrijk worden er al maatregelen genomen tegen het ‘altijd bereikbaar zijn’.

Werkmail op je smartphone

Ik heb er bewust voor gekozen om het niet te doen, werkmail installeren op mijn telefoon. Toch heb ik veel collega’s die op hun telefoon in hun werkmail en agenda kunnen. Dit betekent dus dat wanneer zij vrij zijn, zij ook nog met werk geconfronteerd worden. Ik heb zelfs een keer een mailtje terug gekregen van een collega die op vakantie was! Zoals Asscher zegt, de grenzen worden steeds vager en de druk wordt hoger om te reageren. Dit heeft impact op relaties en kan leiden tot een burn-out.

App-groepen met collega’s

Het gebruik van app-groepen maakt de grenzen alleen maar nog vager. Je bent aan het WhatsAppen met een vriendin en tegelijk komen er appjes binnen die over werk gaan. Ja, als je dan toch al aan het appen bent, kun je net zo goed even reageren. Dit wordt steeds normaler, maar dat is het eigenlijk niet. Aan de ene kant ben ik het er wel mee eens dat we nu eenmaal altijd bereikbaar zijn. En als ik een dagje vrij heb en er is iets aan de hand, vind ik het niet eens zo erg dat ik gebeld wordt met een vraag. Maar het lastige is dat het er snel insluipt en een gewoonte wordt dat je ’s avonds of in het weekend toch nog te veel bezig bent met werk.

Tips voor rust aan je hoofd

Wat kun je er tegen doen? Toen ik net begon bij Ben vond ik het best lastig om met de groeps-apps om te gaan. Zeker in het begin voelde ik druk om te reageren. Wat ik als eerste heb gedaan is het irritante lampje op mijn telefoon uitschakelen. Dit doe je bij whatsapp>instellingen>meldingen> Meldings-LED. Hier kun je ‘geen’ aanvinken en daardoor krijg je niet iedere keer dat knipperende lichtje wanneer er een bericht binnenkomt. Daarnaast kun je natuurlijk ook het geluid van je telefoon uitzetten. Of je groepen ‘dempen’, dit doe je door naar de groep te gaan, op de bolletjes rechtsboven te klikken en op ‘dempen’ te drukken, hier kun je kiezen om de groep te dempen voor 8 uur, een week of zelfs een jaar. Wanneer je ‘meldingen weergeven’ uitvinkt, krijg je ook geen binnenkomende berichten meer te zien.

Vliegtuigstand

Om je helemaal af te sluiten kun je je telefoon ’s avonds op vliegtuigstand te zetten. Ik doe dit meestal rond een uurtje of negen. Dit voorkomt sowieso dat je te veel met verschillende dingen bezig bent voor het slapen gaan, waardoor je dus ook beter slaapt! Daarnaast zit er natuurlijk ook een uit-knop op je telefoon :)

Wil je wel nog bereikbaar zijn voor bepaalde mensen?

Ook hebben zowel Android als IPhone toestellen een ‘niet storen’ stand. Deze kun je inschakelen waardoor je geen pop-ups krijgt van berichten die binnenkomen. En kun je niet gebeld worden. Deze stand kun je ‘inplannen’. Ik heb zelf de stand dagelijks aangezet van 10 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends. Wil je toch nog bereikbaar zijn voor je moeder? Dan kun je haar in je contacten toevoegen aan je favorieten. De favorieten kunnen jou namelijk, ondanks de ‘niet storen’ stand bereiken. Dit doe je door naar de telefoon-app te gaan. In het menu staat favorieten, en door middel van het plusje kun je hier jouw contacten toevoegen.

Hoe ervaar jij dit? Heb je nog tips of tricks die jou helpen om minder met je telefoon of werk bezig te zijn? Ik ben benieuwd! Deel ze met ons!

  

 

NhN