4 december 2019
Ben te gast

Ongewenste gesprekken. Wat nu?

Het is je misschien ook wel eens overkomen. Op regelmatige basis wordt je gebeld via een anoniem nummer wat een bedrijf blijkt te zijn die je iets wilt verkopen. Of die ene persoon die je iedere keer blijft bellen met of zonder nummerweergave terwijl je die persoon niet wilt spreken. In deze blog vertel ik je wat je hier tegen kunt doen en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is anoniem bellen?

Wanneer er anoniem wordt gebeld is het nummer niet zichtbaar voor de ontvanger van het gesprek. In de meeste gevallen bellen bedrijven of mensen met een geheim nummer anoniem.

Blijkt dat het een bedrijf je lastig blijft vallen met commerciële doeleinden, dan kun je je mobiele nummer registreren in het bel-me-niet-register. Een bedrijf mag je dan niet meer benaderen. Geef je zelf een bedrijf toestemming om jou te bellen dan geldt de registratie in het bel-me-niet-register niet.

 

Ongewenste gesprekken blokkeren waarbij het nummer bekend is

Wordt je steeds gebeld door een persoon en het nummer is bekend, dan kun je daar zelf actie op ondernemen door het nummer te blokkeren in de mobiele telefoon. Dit doe je als volgt bij een iPhone:

 • Ga naar “Instellingen”
 • Klik op “Telefoon”
 • Klik op “Geblokkeerde contacten”
 • Voeg vervolgens het nummer toe en sla de wijziging op.

 

Heb je een Android mobiele telefoon? Dan vind je hier het een stappenplan. Omdat er verschillende Android versies in omloop zijn kan het bij jouw telefoon iets afwijken.

 • Klik op het “Telefoon” icoontje
 • Druk op het telefoonnummer dat je wilt blokkeren.
 • Druk op de “I’ 
 • Druk op “Blokkeren”

 

Ongewenste gesprekken blokkeren waarbij het nummer onbekend is

Via een iPhone kun je heel gemakkelijk instellen dat je niet meer gebeld wilt worden door anonieme nummers. In plaats daarvan wordt het inkomende gesprek direct doorgeschakeld naar de voicemail. Hierbij kan het natuurlijk zijn dat de beller een bericht inspreekt. Je kunt dan zelf beslissen of je terugbelt.

Het instellen via de iPhone gaat als volgt:

 • Ga naar “Instellingen”
 • Klik op “Telefoon”
 • Schuif “Houd onbekende bellers stil” naar rechts

 

Als de overlast niet op houdt. Wat dan?

Helpen de bovenstaande tips niet om de ongewenste gesprekken te voorkomen, dan gaat Ben voor je aan het werk. Hiervoor moet je een overlastformulier invullen waarbij je minimaal drie voorbeelden aanlevert.

Ben zal vervolgens een melding sturen naar de provider van het nummer wat jou belt. De provider stuurt dan een melding naar de persoon die je lastigvalt met het verzoek hiermee te stoppen. Biedt dit geen oplossing? Dan kun je nogmaals een melding maken er zullen er verdere stappen worden ondernomen.

Ook kun je ervoor kiezen een nieuw mobiel nummer aan te vragen. Dit kost eenmalig € 15,00

OhO