13 maart 2017
Marc

Review: Huawei P8 Lite (2017): Chic en cool

Een goed betaalbare mobiele telefoon zag er vroeger echt anders uit dan een exemplaar uit het high-end segment en voelde ook anders aan. Maar een chic en cool toestel hoeft niet meer duur te zijn. Dat bewijst Huawei met de P8 Lite in de versie van 2017. Het toestel is dus een logische keuze voor Ben.

Chic en cool

Natuurlijk geeft de toevoeging “2017” aan dat het om een nieuwe versie van de P8 Lite van twee jaar geleden gaat. Maar het toestel lijkt helemaal niet op z’n voorganger. De eerste P8 Lite had een soort fluwelig/metalen achterkant, die van de nieuwe Huawei P8 Lite (2017) is van glas. En ja: dat ligt letterlijk en figuurlijk cool in de hand. Dat glas is van een ander type dan van het display, omdat het opvallend weinig vingerafdrukken vertoont.

Full HD display

Met een 5.2 inch formaat display is de P8 Lite (2017) iets groter dan z’n voorganger, maar niet te fors. De resolutie van het display is veel beter met 1080x1920 pixels (Full HD). De kleurweergave en contrast zijn ook erg mooi: zwart is echt diepzwart.

Android 7 en EMUI 5

Heel belangrijk is dat je bij de Huawei P8 Lite (2017) direct instapt met de nieuwste versie van Android (7) – je hoeft niet te wachten tot je weer up-to-date bent. Nog belangrijker is misschien wel dat je de nieuwste interface van Huawei op het toestel vindt: EMUI 5. Die is vlotter en overzichtelijker, en bovendien kan je er nu – eindelijk – voor kiezen om een app lade te gebruiken.

Eerder plaatste je Huawei telefoon alle apps direct op het scherm. Natuurlijk kon je die in mapjes organiseren, maar er was geen hoofdmap met ál je apps, zoals bij alle andere Android toestellen. Die is er nu wel, al hoef je hem niet te gebruiken. Bijkomend voordeel van die hoofdmap is dat je al je applicaties snel kunt vinden omdat ze op alfabet staan.

Camera van 12MP effectief

Alle grote telefoonproducenten hebben de “race om de megapixels” achter zich gelaten: meer is niet per se beter. Het gaat nu om grotere pixels, zodat de camera sneller méér licht kan opvangen. Dan heb je minder tijd nodig een scherpe foto te schieten en kan je ook in het donker bruikbare foto’s maken. De Huawei P8 Lite (2017) presteert wat dat betreft verrassend goed.

Vingerafdrukscanner

En ja, ook de Huawei P8 Lite (2017) heeft iets waar ik zelf niet meer zonder wil: een vlot functionerende vingerafdrukscanner, de ideale manier om je toestel goed te beveiligen en toch razendsnel te ontgrendelen.

Anders nog iets?

De processor van de Huawei P8 Lite (2017) is zelfs wat sneller dan die van de duurdere P9 Lite. Ook die heeft 16GB opslag, maar je kunt de meeste data (veel apps, foto’s, muziek) sowieso makkelijk kwijt op een micro-SD-kaart (tot 256GB!). Met 3GB werkgeheugen is het toestel opvallend goed voorzien. En ja, je vindt zelfs een FM radio om zonder dataverbruik onderweg van muziek te kunnen genieten.

De Huawei P8 Lite (2017) is dus een aantrekkelijke mobiele telefoon, niet alleen wat betreft uiterlijk en specificaties, maar ook wat betreft prijs. Dat past goed bij Ben!

RhR