10 juni 2016
Marc

Review: Huawei P9 Lite: vingervlug!

Opnieuw heeft Ben een toestel waar ik oprecht enthousiast over zijn kan: de nieuwste Huawei P9 Lite. Het heeft even geduurd voor ik door had wat het meest aantrekkelijke van het toestel was: de vingerafdrukscanner. Als je dat eenmaal gewend bent wil je niet anders meer. Steeds vaker brengt een producent een vlaggenschip samen met een goedkopere versie uit. Bij Huawei is dat de “Lite” versie: er zit dus gewoon wat minder in. Bij de P9 Lite valt in vergelijking met het vlaggenschip vooral op dat de dubbele camerasensor ontbreekt. Daarmee kan je foto’s achteraf scherpstellen (achtergrond in plaats van voorgrond en andersom). Het is geen primeur en in de praktijk maak ik er nauwelijks gebruik van, maar dat het ontbreekt op de Lite versie kwam me toch wat karig voor: wat blijft er dan nog voor unieks aan over?

Vingerafdrukscanner: razendsnel

Dat ontdekte ik toen ik de vingerafdrukscanner had geactiveerd. Je hoeft je toestel niet meer nogal omslachtig te ontgrendelen met een pincode of patroon. Je legt je vinger op de scanner op de achterkant en je toestel is direct beschikbaar. Die scanner zit exact op de goede plek en het werkt echt razendsnel. Je kan meerdere vingertoppen programmeren, zodat je je Huawei P9 Lite niet altijd met dezelfde hand hoeft te wekken. Zo’n vingerafdrukscanner is ook geen primeur, maar in deze prijsklasse ben ik ‘m nog niet tegengekomen!

Uitgebreid cameramenu

De ingebouwde camera valt ook zeker niet tegen. Met een 13MP sensor schiet je knappe foto’s en het menu is opvallend uitgebreid. Veeg je naar rechts dan vind je een professionele en een “beauty” modus voor zowel foto als video, en kan je bijvoorbeeld kiezen voor panorama, nachtfoto’s en HDR (waarmee je alle delen van je foto goed belicht). Veeg je naar links kom je bij de standaardinstellingen, waar je bijvoorbeeld de resolutie en het formaat van je foto’s kiest.

Eigenzinnig menu

Met de specs is niets mis in deze prijsklasse. De Huawei P9 Lite reageert opvallend vlot en heeft zelfs 3GB werkgeheugen. Het interne geheugen van 16GB is uitbreidbaar met een micro-SD. Waar ik zoals altijd bij Huawei en Honor wel aan moet wennen is de eigenzinnige Emotion User Interface (EMUI).

Die heeft geen aparte map voor apps: de applicaties die je installeert komen direct op de homescreens. Je kan ze wel zelf in mapjes organiseren, maar het is niet mogelijk ze automatisch alfabetisch te ordenen. Bevalt dat je niet zijn er uitstekende en gratis (!) alternatieve “launchers” die de interface van je toestel veranderen, zoals Apex of Nova. Dat werkt net zo snel, kost geen extra energie en biedt opeens wél weer een map voor je apps, die je alfabetisch gerangschikt snel kunt vinden. Tot slot: de Huawei P9 Lite wordt geleverd met flink wat games, maar ben je daar zoals ik helemaal niet in geïnteresseerd zijn ze gelukkig allemaal eenvoudig  te verwijderen.

Opnieuw waar voor je geld

En zo heeft de Huawei P9 Lite eigenlijk nog meer te bieden dan het vorige Chinese vlaggenschip zelf, de Huawei P8. Het heeft me echt verrast met hoeveel plezier ik het toestel inmiddels gebruik. Als je niet teveel geld wilt uitgeven maar toch een veelzijdige en snelle smartphone verwacht, vind ik deze Huawei P9 Lite serieus een aanrader. 

Huawei-P9-lite-Banner.jpg

RhR