7 oktober 2016
Marc

Review: LG G4 Topkwaliteit camera

Ben blijft me serieus verbazen. Kort geleden nam Ben de Samsung Galaxy S6 in het assortiment en nu komt er alwéér een Android toestel dat vorig jaar tot de absolute top behoorde: de LG G4. Een uniek toestel door z’n opvallende design, z’n mogelijkheden en niet in de laatste plaats z’n camera.

‘Lederen” achterklep

Het meest opvallend is de gebogen achterkant, die aangenaam zacht in de hand ligt met zijn een afneembare “leren” back cover. Tussen aanhalingstekens, want het is eigenlijk plastic zoals de binnenzijde verraadt, maar ook door het stiksel in het midden oogt en voelt het bedrieglijk echt. Er zijn diverse designs voor, dus je kan ook voor een ander uiterlijk kiezen.

Onder de back cover vind je de ruimte voor een micro-SD kaart (tot 128GB) en kan je de accu zelf vervangen, iets dat je nauwelijks meer tegenkomt. De LG G4 maakt ook nog gebruik van een micro-sim, in plaats van het minuscule nano-formaat. Aan de zijkant vind je geen enkele toets: je bedient het toestel met de buttons op de achterkant, en daar moest ik wel even aan wennen.

Nog altijd prima specs

De LG G4 draait inmiddels op Android 6.0 en het toestel hoeft zich voor zijn specificaties niet te schamen: een 5.5 inch helder IPS LCD display met haarscherpe QHD resolutie (1440x2560 pixels), 32GB intern geheugen, 3GB werkgeheugen en een vlotte Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808 processor en een accu van 3000mAh.

De camera verbluft

Ik heb jarenlang intensief gewerkt aan mijn website over smartphone camera’s. Met gedetailleerde vergelijkingen was ik voortdurend op jacht naar de smartphone met de allerbeste camera.

De LG G4 heb ik vergeleken met de absolute top van dat moment (de Samsung Galaxy S6 en zelfs de peperdure, nooit in Nederland uitgebrachte Panasonic Lumix DMC-CM1). En tot m’n grote verrassing wist de LG G4 ze op een aantal punten te verslaan wat betreft detail en kleurweergave. Veel beter wordt het dus niet.

Handmatig voor het beste resultaat

De LG G4 heeft een resolutie van 16MP en een lichtgevoelige lens dankzij een diafragma (lensopening) van f/1.8. Voor een snapshot zijn de basisinstellingen voldoende, maar om er het mooiste uit te halen zal je, net als met een echte camera, de handmatige instellingen moeten kiezen.

Zo kan je de beste sluitertijd, ISO (lichtgevoeligheid), witbalans en focus kiezen om je onderwerp optimaal vast te leggen. Voor kenners en professionals bestaat nog de mogelijkheid het resultaat ook in RAW op te slaan, een digitaal negatief waarmee je de foto op de computer kan bewerken.

Ben je niet zo thuis in deze termen probeer ze dan gewoon eens uit, het is echt de moeite waard. Er zijn nog veel meer interessante en grappige instellingen, maar de professionele kwaliteit is iets waarmee de LG G4 zich echt onderscheidt.

LG G4 is niet alleen voor de fotograaf

Maar niet alleen voor de enthousiaste fotograaf is de LG G4 een opvallend fijn toestel om mee te werken. Al met al opnieuw een toptoestel bij Ben - en er zijn er nóg meer onderweg.

Foto LG G4

RhR