8 april 2016
Marc

Review: LG Nexus 5X - Android Puur

Voor mij is er altijd één duidelijke reden waarom ik een bepaalde mobiele telefoon zou willen. Het kan de camera zijn, soms vind ik het design onweerstaanbaar, soms is het juist het platform waar het op draait. Ik kies zelf bijna altijd voor Android, maar daar heb je nogal wat verschillende smaken in. Eén daarvan is: puur.

Eigen of puur?

Alle producenten die telefoons maken op Google’s platform maken een eigen versie van Android. Ze brengen zo hun diensten naar de klant, die tegelijkertijd vlot met het menu leert omgaan: overstappen naar een ander merk is altijd even wennen.

Maar er kleven ook nadelen aan die eigen versies. Bijvoorbeeld ingebakken software waar ik niet om gevraagd heb, maar vooral dat ik lang moet wachten op software updates. Google vernieuwt het besturingssysteem regelmatig en de producenten kunnen dat tempo niet bijhouden. Het duurt dus veel langer voor je updates krijgt – dat is soms knap frustrerend.

Google’s Nexus-lijn

Daarom vind ik de Nexus-lijn van Google steeds interessanter. Die telefoons draaien op Android “puur”, niet een aparte versie met merkgebonden apps en diensten waar ik niks mee heb. Om hun partners niet voor het hoofd te stoten kiest Google steeds een producent die de volgende Nexus mag maken. De laatste op Android 6  (Marshmallow) verscheen zelfs in twee edities, de Nexus 6P van Huawei en de Nexus 5X van LG.

LG Nexus 5X screenshots

Nexus 5X: het kleine broertje

De Nexus 6P is het nieuwste vlaggenschip, een opvallend groot en behoorlijk zwaar toestel met uitstekende specificaties. De Nexus 5X is letterlijk en figuurlijk het kleine broertje, een stuk goedkoper en dus een logische keuze voor Ben. Hij oogt nogal gewoontjes met z’n plastic behuizing en ook de specificaties zijn bescheiden.

Specs

Hij is wel een stuk handzamer en lichter (het scheelt 40 gram!) en hij past beter in je broekzak. Er is wel zichtbaar “bespaard”: het scherm is niet alleen kleiner, maar ook net even wat minder van kwaliteit en de resolutie is lager. Maximale opslag is 32GB, het werkgeheugen gaat niet verder dan 2GB. De processor is quad-core maar wel trager. De accu is een stuk lichter, al heb je ook minder power nodig met een kleiner display.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat de camera bij beide toestellen hetzelfde is, op de front camera na (5MP). Echt gaaf is dat ook de Nexus 5X over de allernieuwste USB Type-C connector beschikt, waarmee je je toestel sneller kunt opladen en je bij het aansluiten nooit meer hoeft te kijken wat “onder” en “boven” is.

Voor mij is de belangrijkste reden om een Nexus te willen dat ik zéker weet dat ik aan het begin van de maand altijd de allernieuwste versie van Android krijg. En dat kan de Nexus 5X net zo goed als z’n grote broer. Een leuk toestel voor wie zijn telefoon helemaal zelf wil kunnen inrichten en altijd up-to-date wil zijn.

RhR