4 december 2015
Marc

Review: Lumia 640 XL – de allerbenste deal

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: de Lumia 640 XL is wat mij betreft de beste deal die je bij Ben kunt krijgen – voor een laag bedrag per maand heb je een smartphone met hele indrukwekkende specificaties. Ik heb ‘m al zeker een maand in gebruik en ga er een kopen als ik m’n testexemplaar terug moet sturen.

Enorm display

Heeft deze Lumia dan helemaal geen nadelen? Voor sommigen zal het formaat een probleem zijn, want een 5.7 inch display steek je nu eenmaal niet makkelijk in je strakke jeans. Maar dat doe ik sowieso nooit en de binnenzak van m’n jack is groot genoeg. En ik ben heel erg onder de indruk van de hoge kwaliteit van dat display (1280 x 720).

Windows Phone

Maar dan: Windows Phone? Dat is toch dat platform waar veel te weinig apps voor zijn? Nee, dat is het niet. Maar eerlijk is eerlijk – het hobbelt wel altijd een beetje “achteraan”. Je zal niet snel een ontwikkelaar vinden die éérst een applicatie voor Windows Phone maakt en pas daarna voor Android en Apple’s iOS. Dat is hinderlijk als je altijd de allernieuwste app wil hebben, maar anders niet.

Alle social media, gratis navigatie en Office

Ik kan geen belangrijke toepassing bedenken die er niet voor Windows Phone is. Alle social media bijvoorbeeld – van Facebook tot Twitter en Instagram en noem ze maar op: je vindt ze in de Lumia 640 XL. Ook alles wat van het oude Nokia komt (gratis navigatie van HERE Maps en Drive) en wat Microsoft eraan toevoegt (het complete Office pakket, ook gratis) vind je naadloos in het toestel geïntegreerd.

4G, micro-SD en vervangbare accu
De Lumia 640 XL biedt bovendien de hoogste verbindingssnelheid met 4G (LTE). De interne opslag is beperkt (8GB), maar er is een micro-SD slot, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt voor programma’s, muziek, foto’s en video’s. Ook anders dan bij veel van z’n (duurdere) voorganger kan je zelf de accu vervangen.

Prima foto’s en lang stand-by

Ik ben altijd erg kritisch op de fotokwaliteit. De beste camera is het toestel dat je bij je hebt, en die van je smartphone kan dan maar beter zo goed mogelijk zijn. In de regel geldt: hoe duurder, hoe beter. De Lumia 640 XL is wat dat betreft een mooie uitzondering: het goedkope toestel maakt opvallend goede foto’s, zoals je kunt zien in deze blog. Bovendien, ik hoef dit toestel niet iedere nacht aan de lader te hangen om er zeker van te zijn dat ik de volgende dag ook haal.

Los kost de Lumia 640 XL niet zo gek veel. Bij Ben betaal je in twee jaar tijd maar iets meer, maar daar krijg je dan wel iedere maand een stapel belminuten, SMS’jes en data voor. Je moet wel een enorme hekel aan het formaat of OS hebben als je daar niets voor zou voelen.

Amsterdamse gracht, gemaakt met de Lumia 640XlOp een bankje in Amsterdam, gemaakt met de Lumia 640XlClose up van een bloem, , gemaakt met de Lumia 640XlMooi brug in Hilversum, gemaakt met de Lumia 640Xl

RhR