1 november 2016
Marc

Review: Samsung Galaxy A5 (2016): Lekker snel met vingerafdrukscanner

Het lijkt erop dat Ben de hele Galaxy A-serie van Samsung gaat omarmen. Een tijd terug schreef ik al over de Galaxy A3 (2016), sinds kort is de grotere Galaxy A5 (2016) opgenomen in het portfolio. Ik heb er al een tijdje mee mogen werken.

Niet het nieuwste of allerduurste

Ben’s motto is natuurlijk dat je bewust niet kiest voor het allernieuwste of allerduurste. Samsung heeft dat motto zelf onlangs op zeer ongelukkige wijze bevestigd. Er zijn veel grappen over gemaakt, maar ik doe niet mee aan dat leedvermaak.

Ik volg het bedrijf al minstens 15 jaar op de voet en heb het ook in Nederland keihard zien werken om de huidige positie te bereiken. Niemand zit te wachten op een drama als met de Note 7. Samsung heeft inmiddels het enig juiste besluit genomen door het toestel van de markt te halen en hier niet eens meer uit te brengen.

De Galaxy A5 (2016) biedt meer

Bovendien biedt Samsung nog altijd uitstekende alternatieven, zowel in het duurste segment als daaronder. Ben heeft er een aantal, zoals de inmiddels één jaar oude Galaxy S6. En sinds kort dus de Galaxy A5 (2016). Die is wat goedkoper dan z’n luxe broer maar biedt heel wat meer dan z’n voorganger. Wat zijn de verschillen?

Om te beginnen is de Samsung Galaxy A5 (2016) een slag groter: ruim een centimeter langer en een halve centimeter breder – maar hij is exact zo slank (7.3mm). Dat grotere formaat biedt ruimte aan een groter display van 5.2 inch, waarvan de resolutie ook nog eens flink gegroeid is, naar Full HD (1080 x 1920 pixels). Daarmee wordt het bekijken van foto’s en video’s natuurlijk een stuk prettiger.

Vingerafdruk scanner: de snelste persoonlijke beveiliging

De Samsung Galaxy A5 (2016) is ook weer een stuk sneller dan z’n kleinere variant, dankzij een vlotte octa-core processor. Ook het werkgeheugen is uitgebreid naar 2GB. Het opslaggeheugen is gelijk gebleven met 16GB, maar uiteraard uitbreidbaar met een micro-SD (tot 256GB). Een heel groot voordeel vind ik de vingerafdruk scanner, waarmee je het toestel niet alleen op de meest persoonlijke wijze kunt beveiligen, maar ook razendsnel ontgrendelen. Ik wil niet meer zonder.

Prima camera en gratis muziek met FM

Wat de camera betreft maakt het geen verschil: ook in de Galaxy A5 (2016) vind je een prima 13MP sensor met een royale lensopening (f/1.9), beeldstabilisatie en LED flitser. Een ander voordeel van de Galaxy A-serie is dat je er een FM radio in vindt – zo hoef je je helemaal niet druk te maken over de kosten van het streamen van muziek, omdat je het met je headset gewoon gratis uit de lucht plukt!

Zijn er dan helemaal geen nadelen te bedenken? Omdat de Galaxy A5 (2016) groter is, past hij wellicht wat minder makkelijk in je broekzak – ik vind het formaat nog altijd heel erg goed te doen, en ik heb zelf toch een voorkeur voor grotere displays. Dat het toestel daarmee ook wat zwaarder is neem ik dan graag op de koop toe.

De Samsung Galaxy A5 (2016) voelt robuust en dankzij z’n glazen achterkant ook cool aan. Het grotere formaat geeft het ook een stoere uitstraling. Het is een fijn toestel om meer te werken, maar zeker ook om mee gezien te worden – zowel in de zwarte als de gouden versie.

RhR