2 december 2016
Marc

Review: Sony Xperia X – volg het onderwerp

De Sony Xperia X is op dit moment de meest luxe Sony telefoon in het assortiment van Ben. Wat uiterlijk betreft is de Xperia X lijn nogal eenvormig, dus de voordelen ervan vind je vooral in de specificaties van het toestel. Zijn die de extra investering waard?

Betere accu en display

Het formaat scheelt niet veel met de goedkopere Xperia XA, maar hij is merkbaar zwaarder – het scheelt iets van 15 gram en dat voelt goed. Waarom de Sony Xperia X zwaarder is kan ik niet met zekerheid zeggen. Er zit wel een wat sterkere accu in van 2620mAh en ook de kwaliteit van het display is beter met Full HD (1080x190 pixels).

Sneller, meer geheugen, goed geluid

Verder heeft de Sony Xperia X een snellere processor, twee keer zoveel opslag (32GB) en meer werkgeheugen (3GB). Je vindt zelfs “stereo speakers” bij de specificaties van de Sony Xperia X: één speaker aan de onderkant en één achter het membraam waarmee je ook je gesprekspartner hoort. Het geeft een verrassend goed geluid.

Fijne vingerafdruk scanner!

Er zijn ook twee puntjes waar ik aan wennen moest. De Xperia X start nogal traag op – als je je toestel elke dag uitzet ga je dat merken. En Sony heeft de volumetoets apart geplaatst: niet boven, maar onder de wektoets rechts van het beeldscherm.

Die wektoets is ook meteen de vingerafdruk scanner. Dat werkt lekker, je vingerafdruk wordt herkend als je de toets ook echt indrukt. Je kan het toestel dus niet “per ongeluk” activeren.

Betere camera sensor

Wat me vooral opvalt is de veel betere camerasensor. Tal van producenten hebben al afscheid genomen van de sensors met veel Megapixels, maar met een resolutie van 23MP biedt de Sony Xperia X nog altijd die “ouderwetse” kwaliteit met lekker veel detail.  

Meer is trouwens niet altijd beter, maar met een groter sensoroppervlak is er zeker winst te halen. Die sensor is met 1/2.3” ongeveer een kwart groter dan die van de Xperia XA - en dat tikt aan. Maak je graag selfies is het bovendien goed nieuws dat ook de front camera meer biedt met een resolutie van 13MP.

Cameratoets

Sony is trouwens is de enige producent die op z’n toestellen een aparte cameratoets heeft. Je hoeft dus niet in het display te tikken, je kan klassiek afdrukken met een knopje in de behuizing, rechtsboven het scherm. Hoe klein ook, het biedt echt voordelen – het drukt soepel af zodat je minder kans hebt het toestel te bewegen. Bovendien kan je de camera starten door die toets langer in te drukken.  

Volg het onderwerp

Sony heeft de camera van de Xperia X ook voorzien van een nieuwe functie – en dat is op zich al een prestatie. Het heet “objecttracering” en is in de fotografie vooral bekend als “continu autofocus”. Dat wil zeggen dat het toestel op het bewegende onderwerp gefocust blijft, zodat je foto in principe altijd scherp wordt.

Om het te testen ben ik op een ijskoude, zonnige ochtend naar de hei geweest omdat mensen er altijd hun hond uitlaten: beweging gegarandeerd, en ik hou nu eenmaal van goed licht als ik fotografeer.

De Sony Xperia X blijkt het onderwerp inderdaad prima te volgen. Natuurlijk zijn niet alle foto’s bruikbaar, maar ze waren vrijwel allemaal scherp.  Dat is geen garantie dat de functie ook onder mindere lichtomstandigheden goed presteert, maar het toont wel aan dat het werkt. 

Voor de mobiel fotograaf

De Sony Xperia X heeft dus zeker meer te bieden dan zijn goedkopere collega. Het is een mooi en betaalbaar toestel, ook voor de mobiele fotograaf – iemand die méér verwacht van de camera van zijn of haar telefoon dan alleen een bruikbaar kiekje, maar die niet wil kiezen voor het duurste vlaggenschip.

RhR