27 december 2016
Ivonne

Rotterdam, weekendje weg in de leukste stad van Nederland!

Waarschijnlijk denk je bij een stedentrip niet meteen aan Rotterdam. Werkstad, grijze flats, grauwe sfeer… Tot een jaar of 10 geleden had je waarschijnlijk gelijk. Maar als inwoonster van deze geweldige stad kan ik je vertellen dat dit echt niet meer klopt. Zet je vooroordelen over boord en ervaar zelf deze bruisende en cultureel diverse metropool tijdens een heerlijk weekendje weg!

Hapje & Drankje op de Witte de Withstraat

Je begint jouw Rotterdamse avontuur op vrijdagavond in de Witte de Withstraat, waar je voor het avondeten eerst een drankje neemt bij de Witte Aap of het iets hippere NRC (Nieuw Rotterdams Café). Daarna ga je eten bij Bazar, even verderop in de straat. Heerlijke Turkse of andere exotische gerechten. Meer trek in Italiaans? Ga naar Olivia, reserveren wel handig. Of gewoon naar het gezellige eetcafé Opa. Andere suggesties: klik hier. Na het eten zin een afzakkertje of dansje? Ga terug naar het NRC Cafe!

Slapen bij CitizenM Rotterdam

4* hotel, hartje centrum voor een aantrekkelijk prijsje! Do I need to say more J Kamers zijn niet heel groot, maar voorzien van alle luxe. En laten we eerlijk zijn, op een stedentripje kom je toch alleen in je hotel om te slapen, dus size doesn’t matter in dit geval. Ontbijten kan in canteenM dat bij het hotel hoort.

Oud meets Nieuw

Na heerlijk geslapen te hebben is het tijd voor wat cultuur. En dat treft want het hotel ligt bij Blaak en de Oude Haven. Werp in de Oude Haven een blik op het Witte Huis, een van de weinige gebouwen die het bombardement in 1940 heeft overleefd. Niet meer voor te stellen maar dit was met haar 45 meter hoogte een tijdlang het hoogste kantoorgebouw in Europa! Loop daarna naar de Kubuswoningen op de Overblaak. Nummer 70 is elke dag van 11 tot 17 open voor een bezoekje aan deze aparte woningen. Kosten €2,50 pp.  Vervolgens steek je over naar de Blaak waar je waarschijnlijk de enorme Markthal (geopend in 2014) al voor je ziet. Laat je zintuigen verrassen! Van nieuw gaan we weer naar oud en wel naar de Laurenskerk, net om de hoek. Het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdamse stadscentrum. Ga naar binnen en geniet van de rust en kunst.

Lunsj

Trek gekregen van al die indrukken? Mijn persoonlijke favoriet voor lunch is Picknick. Mijn zus gaat altijd naar Guliano. Ook een begrip in Rotterdam is Dudok. Alle drie in de buurt van de Blaak.

Bootje varen

Een bezoek aan Rotterdam is natuurlijk pas echt af als je de havens gaat bezoeken. Met de Spido krijg je in 75 minuten een goede indruk. En wel zo lekker om na de lunch even te kunnen uitbuiken op een boot! De Spido vertrekt meerdere malen per dag aan de centrumkant onderaan de Erasmus Brug. Kosten €12,50 p.p.

Erasmusbrug, hotel New York en Katendrecht

Na het boottochtje tijd om de benen te strekken met een mooie wandeling. En wat voor wandeling! Over de Erasmusbrug, geopend in 1996 en ook wel de Zwaan genoemd. Een geweldige blik op de Skyline van Rotterdam. Over de Erasmusbrug sla je rechts af naar de Wilhelminapier en loop je langs oude pakhuizen en de Holland Amerika Lijn (HAL). Vanaf 1873 vertrokken hier de grote schepen naar Amerika. Je kunt nu nog de SS Rotterdam (1959) bekijken aan de 3e Katendrechtsehoofd, zo’n 15 minuten lopen vanaf de HAL. Hotel New York, even verderop, was het oorspronkelijke hoofdkantoor van de HAL en is nu een hotel en restaurant, waar je met goed weer heerlijk op het terras aan de Maas kunt zitten. Aanrader is de tompouce van echte bakkersroom. Vervolgens loop je over de loopbrug (Rijnhavenbrug) naar Katendrecht. Deze voormalige hoerenbuurt is de laatste jaren omgetoverd tot een van de hipste plaatsen in Rotterdam. Kijk vooral even binnen bij Fenix Food Factory, rechts van de loopbrug.

Hapje & drankje II

Ben je nog fit genoeg dan neem je een aperitiefje bij Hotel New York of Lantaren Venster aan de Wilhelminapier. Daarna loop je weer terug naar Katendrecht voor een hapje bij De Matroos en het Meisje of Kwiezien. Reserveren een must! Liever eerst even uitrusten in je hotel? Helemaal goed. Ga daarna lekker eten bij Mooii of Popocatepetl in de Oude Haven of O’Pazzo aan de Mariniersweg.

Cultuur of natuur

De laatste dag ga je nog wat meer cultuur opsnuiven bij het Museumpark. Een van de bekendste musea is het Boijmans van Beuningen met oude en hedendaagse kunst. Maar ook het Natuurhistorisch Museum Rotterdam of architectuur in Het Nieuwe Instituut zijn aanraders. Liever de natuur in? Het klinkt gek maar ook dat kan in Rotterdam! Ga lekker wandelen in het Kralingse Bos. Parkeer en eindig bij De Tuinen voor een welverdiende versnapering.
 

RhR