1 december 2015
Marc

Samsung Galaxy S5 Mini: klein maar fijn!

In 16 jaar tijd heb ik minstens een paar dozijn Samsung toestellen gebruikt en het merk zien groeien van prijsvechter tot wereldleider op het grootste mobiele platform; Android. De Koreanen danken hun succes aan steeds beter en meer onderscheidend design, en aan interessante innovaties - zoals een display dat “ziet” of je er nog wel echt naar kijkt. Het gigantische portfolio biedt iets voor iedere portemonnee, van goedkope instappers tot de meest chique high-end smartphones.

Mini variant: een gat in de markt

Vanaf de Galaxy S2 kwam Samsung met een “mini” variant, een kleinere versie met een identiek design maar wat minder uitgebreide specificaties. Het blijkt nog altijd een gat in de markt: mensen willen best overstappen op de nieuwste Samsung, maar het hoeft niet meteen de duurste versie te zijn. Juist dat het model een stuk kleiner is trekt veel nieuwe klanten aan, en dat geldt ook voor de Galaxy S5 Mini met z’n 4.5 inch display.

Waterdicht

Belangrijkste overeenkomst met z’n grote broer is dat de S5 Mini ook waterdicht is – je hoeft je dus niet meer druk te maken over een plotselinge regenbui. Sterker, de S5 heeft een apart klepje voor de USB-ingang aan de onderkant van het toestel, de S5 Mini kan zelfs zonder, en is tóch waterdicht.

Specificaties: iets meer bescheiden De resolutie van het display is wat lager dan bij z’n grote broer, maar omdat het toestel een stuk kleiner is valt dat helemaal niet op. De processor is met 1.4GHz nog altijd vlot genoeg en je kan met verreweg de meeste toepassingen ook prima uit de voeten met 1.5GB werkgeheugen. De interne opslag is 16GB bij beiden en die kan je vergroten met een micro-SD (tot maar liefst 64GB).

Dezelfde selfies

Met de 8MP camera schiet je nog altijd mooie foto’s, en de front camera is in feite hetzelfde als die van de Galaxy S5, dus voor je selfies maakt het niets uit. De accu is weliswaar wat kleiner (2100 mAh), maar met een kleiner scherm en niet zo’n veeleisende processor haalt die in mijn ervaring het eind van de dag toch eenvoudig.

Hoewel ik zelf een zwak heb voor toestellen met grote displays moet ik zeggen dat de S5 mini me een stuk beter is bevallen dan ik had verwacht. Je telefoon gewoon een keer in je broekzak meenemen omdat het te warm is voor een jasje heeft ook wel wat. Dat het toestel waterdicht is vind ik persoonlijk een groot voordeel. Al met al een compact, veelzijdig toestel voor een schappelijk bedrag.

ShS