18 januari 2017
Stijn

Smartphone trends 2017

Uiteraard hebben we geen glazen bol, maar waar gaan we heen met de smartphone in 2017? Van de nieuwe hardware in telefoons tot de regelgeving op het gebied van mobiele abonnementen, 2017 wordt een jaar van flinke veranderingen.

Nieuwe regelgeving: WFT en het afschaffen van roamingtarieven in de EU

Waarschijnlijk heb je het al gezien op televisie of in een bushokje, reclame waarbij een telefoon wordt aangeboden die je maandelijks afbetaalt heeft nu de slogan “Let op: geld lenen kost geld” erbij staan. Samen met de rekentabel die erbij staat valt dit onder de Wet Financieel Toezicht. Om niet in herhaling te vallen zal ik je doorsturen naar het blog van Jan waar je er alles over kunt lezen. Wat misschien nog interessanter is dit jaar, is dat de roamingtarieven voor internet binnen de EU komen ter vervallen deze zomer. Dat betekent dat alle data die je dan verbruikt gewoon uit je normale internetbundel gaat. Aan je telefoonrekening zal het dan niet meer liggen dat je een dure vakantie hebt.

VR

Al tijden een trendy woord maar nu de telefoons steeds krachtiger worden kan Virtual Reality best een hit worden in 2017. Het concept van een bril opzetten met je telefoon erin om een filmpje te kijken zal niet bij iedereen aanslaan maar VR biedt samen met 360 graden beeld wel een hele andere ervaring dan YouTube-filmpjes. Alhoewel we bij Ben niet van het allernieuwste zijn, biedt de aangekondigde Snapdragon 835 processor wel al een blikje in de toekomst. De nieuwe generatie processoren wordt nog kleiner waardoor het stroomgebruik verder omlaag gaat. Maar voor VR geldt dat in de nieuwe chip de grafische weergave enorm verbeterd is waardoor de beelden een stuk vloeiender worden. Ga jij VR volgend jaar al merken? Waarschijnlijk nog niet, als je het mij vraagt blijft het een beetje een niche maar de kans dat je 1x in het jaar VR geprobeerd hebt wordt wel een stuk groter.

Accuduur van een week?

Iedereen lijkt tegenwoordig weer terug te verlangen naar de tijd dat je een telefoon maar 1x per week hoefde op te laden. Hoeveel mensen hier ook over klagen, de telefoonmakers lijken voor een andere oplossing te kiezen. In plaats van enorme accu’s in te bouwen gebruiken de nieuwe telefoons van 2017 vooral snellaadtechnieken. Hierdoor kan je telefoon zichzelf binnen 30 minuten naar 80% laden. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn andere blog over opladen. Zelf heb ik als echte Benner nog een ouder toestel die nog niet weet wat snelladen is dus mijn beste vriend is nog een goede powerbank.

Wat gebeurt er niet?

Ondanks de keuze van Apple om de hoofdtelefoonaansluiting niet meer in de iPhone 7 te plaatsen lijken weinig andere fabrikanten dit over te nemen. Je 3.5mm aansluiting blijft dus voorlopig in gebruik. Hetzelfde geld voor de speculatie die er al jaren is: het opvouwbare mobieltje. Er zijn nu wel een aantal fabrikanten die schermen buigen (denk aan de Samsung Edge serie) maar echt compleet op te vouwen mobieltjes lijken nog een toekomstbeeld voor na 2017.

Al met al lijkt het een interessant jaar te worden met vooral veel veranderingen op het gebied van nieuwe regelgeving.

Waar kijk jij naar uit in 2017?

ShS