14 mei 2019
Puck

LET OP: smartphoneverbod op de fiets

De Nederlandse overheid heeft besloten om vanaf juli 2019 het telefoongebruik op de fiets te verbieden. Tot juli was het advies om niet je telefoon te gebruiken op de fiets maar was het nog niet verboden. Je mocht natuurlijk geen gevaarlijke situaties veroorzaken want zoals in de wet staat ben je dan strafbaar. Vanaf juli gaat dit dus veranderen en komt er een smartphoneverbod. Maar wat houdt dit precies in? En wat zijn de gevolgen voor jou?

Smartphoneverbod

Juli 2019 is de maand waarin de overheid het verbod op telefoongebruik zal invoeren. Telefoongebruik houdt in het vasthouden van mobieltjes en muziekspelers in je hand. Dit heeft als gevolg dat appen en sms’en niet meer mag tijdens het fietsen. Handsfree navigeren en muziek luisteren blijft toegestaan. Handsfree houdt in dat je niet een telefoon in de hand mag hebben, maar bijvoorbeeld wel in een houder op je stuur. Nog steeds ben je strafbaar wanneer je mobiele telefoon een rol speelt in het veroorzaken van een gevaarlijke situatie. De laatste paar jaar is er een toename in ongelukken in het verkeer waar de mobiele telefoon bij betrokken is. Dit zal daarom een grote verandering zijn voor veel weggebruikers. Wie toch op zijn of haar telefoon zit in het verkeer, kan je een flappdrol noemen.

Andere sectoren

De regelgeving wordt ook doorgevoerd naar de publieke sector en speciaal vervoer. Bijvoorbeeld meer trambestuurders en gehandicapten mogen tijdens het besturen van hun voertuigen geen mobiel in hun hand hebben. De enige uitzondering van toegestaan telefoongebruik in het verkeer is wanneer je zonder voertuig op de weg bent zoals tijdens het lopen. Lopend appen mag dus wel gewoon.

Wat kost het?

Maar hoeveel bedraagt de boete nu? Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan als je vanaf 1 juli de overtreding maakt. Vooralsnog staat het bedrag van de boete op 95 euro voor fietsers. Deze wet is een verlengde op de wet die automobilisten verbiedt je telefoon in de hand vast te houden tijdens het rijden. Daarop staat nu een boete van 240 euro. Dit is allemaal onderdeel van het streven naar een veiligere verkeerssituatie.

Ik betrap mezelf er op af en toe de behoefte te hebben om toch snel een appje te beantwoorden of een ander nummer aan te zetten op Deezer. Ik ben benieuwd hoe snel we wennen aan de nieuwe regelgeving. Hoe ga jij hiermee om? Wordt het lastig voor je? Laat het mij weten in de comments!

Hé Flappdrol! Hou jij je koppie erbij op de fiets? www.ben.nl/flappdrol

 

LhL