13 mei 2016
Marc

Sony Xperia M5: de beste Xperia camera ooit

Sony Xperia M4 Aqua was vorig jaar de eerste van een nieuwe reeks van Sony en ik was er enthousiast over. Dit toestel wordt nu opgevolgd door de M5 – zonder Aqua, maar nog nét zo waterdicht (IP68). De Sony Xperia M5 overklast z’n voorganger met gemak. Hoe? Nou, zo’n beetje in alle opzichten, maar één ervan doet me echt versteld staan.

Nieuwe processor

De technische specificaties van de De Sony Xperia M5 zijn sowieso interessant in dit prijssegment. De schermresolutie is verdubbeld naar Full HD (1080 x 1920 pixels). Sony is afgestapt van de Qualcomm processor en koos de MediaTek Helio X10 (MT6795) – een octa-core processor met 2GHz snelheid. Het werkgeheugen is prima met 3GB en heb je niet genoeg aan 16GB opslag kan je die uitbreiden tot 200GB. De accu is ook weer wat sterker met 2600mAh.

Essentieel klepje

Het design is misschien niet meer zo spannend als een paar jaar geleden, maar daarom is iedere Xperia herkenbaar: vierkant met kort afgeronde hoeken, veel ruimte boven en onder het display, een platte achterkant. Drie toetsen rechts van het display – ook een aparte voor de camera - en links van het scherm natuurlijk ruimte voor de simkaart en micro-SD, afgeschermd met een klepje dat je altijd goed gesloten moet houden.

Waarom? Omdat het een sluisdeur is. De ingang voor de koptelefoon en zelfs die voor de micro-USB zijn zelf waterdicht, maar als dat klepje links van je display niet goed sluit, is je Sony Xperia M5 niet bestand tegen water - al mag je sowieso nooit dieper dan anderhalve meter en niet langer dan een half uur.

Nooit in zout water!   

Sterker nog, zout water is al helemaal beroerd. Het filmpje dat ik hieronder met de Sony Xperia M5 schoot is dan ook alleen een voorbeeld om de videokwaliteit te laten zien. En als je tóch een keer kort in een aquarium filmt, spoel je toestel dan onder de kraan echt lang en goed af, zoals ik deed – óók de ingang voor de koptelefoon en stroom. Anders heb je de kans dat je het toestel sloopt en is garantie ver te zoeken.

Beste Xperia Camera ooit

Maar wat vond ik nou het meest verrassend van de Sony Xperia M5? De camera! Een resolutie van 21.5MP vind je al niet snel voor deze prijs en ik heb met de M5 zelf betere foto’s geschoten dan ik ooit met duurdere toestellen heb gedaan!

Hieronder zie je een voorbeeld van een foto om te laten zien hoe goed de camera details vastlegt. Een betaalbaar, snel toestel dat lang standby en waterdicht is, met een opvallend goede camera: dat maakt de Sony Xperia M5 voor mij de Benste deal van nu.

ShS