12 augustus 2016
Marc

Sony Xperia XA: een sympathieke Sony

De X komt in drie versies

De Xperia X-serie van Sony komt direct al in drie smaken op de markt: de Xperia X Performance is de meest complete en duurste versie, de Xperia X zelf is los €100 goedkoper. Ben koos de Xperia XA voor het portfolio, met afstand het meest betaalbare toestel van het trio.

Lever je dan veel in? Ja en nee. Natuurlijk heeft een mobiele telefoon die ruim de helft goedkoper is minder in huis dan de meest luxe variant. Zoals je wel weet is Ben niet van de meest chique toestellen – en met de Xperia XA kan je toch instappen met een gloednieuwe Sony.

Een rank uiterlijk

Wat krijg je met de Xperia XA in handen? Het viel me wat design betreft enorm mee. Het toestel voelt prettig aan en is enigszins “langwerpig” in vergelijking met ik weet niet hoeveel andere recente telefoons. Dat geeft deze mobiel een rank uiterlijk dat echt lekker in de hand ligt.

Wat displayformaat lever je zelfs helemaal niets in: Sony kiest voor alle drie de versies van de X-serie voor het 5 inch display. De beeldresolutie van de Xperia XA is lager, maar nog altijd HD en dat is zeker scherp genoeg. Bovendien is de Xperia XA de lichtste van de serie – voor veel mensen zeker óók een voordeel.

Voor zo’n driehonderd euro minder moet je het wel doen zonder vingerafdrukscanner en ook mist deze Xperia het “waterdicht” predicaat waar Sony zo lang mee kon opscheppen. Bovendien heeft deze versie van de X-serie geen stereo speakers, maar gelukkig vind je wel een headset in de doos.

Cameratoets

De camera is met een resolutie van 13MP heel wat bescheidener, maar je vindt wél een echte cameratoets op de zijkant van het toestel. Daarmee kan je de camera snel starten, ook zonder de Xperia XA zelf eerst te ontgrendelen. Zo’n knopje dat je in moet drukken geeft ook veel meer het ouderwetse “cameragevoel”, en heeft als voordeel dat je minder snel beweegt tijdens het schieten van je foto.

Tot slot zie ik dat Sony het cameramenu met zijn vele mogelijkheden behoorlijk op de schop genomen heeft – dat is nu een stuk intuïtiever en daarvan zal je ook al bij de Xperia XA profiteren. Als je Sony’s kwaliteit wilt zonder de hoofdprijs te betalen lijkt de Sony Xperia XA mij een sympathiek alternatief!

ShS