20 december 2017
Marc

Van toestel wisselen als een pro

Iedere maand een ander toestel

Voor mijzelf, maar ook voor vrijwel al mijn vrienden en kennissen bevat hun telefoon allerlei cruciale informatie waar ze super zuinig op zijn. Foto's van alle vakanties of de eerste stapjes van hun kinderen, maar ook WhatsApp berichten die zij nooit kwijt willen raken. Het wordt voor veel mensen daarom steeds spannender om te wisselen van toestel. Omdat ik voor mijn werk minimaal een keer per maand van toestel wissel, moest ik op zoek naar een manier om alle cruciale informatie makkelijk over te kunnen zetten van het ene naar het andere toestel. In mijn eerste Blog voor Ben zal ik je proberen te helpen om dit proces veel gemakkelijker te maken.

 Ik wil ingaan op de vier belangrijkste zaken die ik altijd mee wil nemen als ik van toestel wissel. Dat zijn voor mij:

- Contacten, Agenda & Mail

- Foto's

- WhatsApp

- Applicaties (Apps)

Als stelregel geldt voor al deze zaken dat ze niet langer alleen op het toestel staan, maar ook ergens anders op het internet. Hierdoor ben je ook gelijk verzekerd van het behoud van al jouw gegevens als jouw telefoon wordt gestolen. Wanneer je twijfels hebt over hoe deze partijen omgaan met jouw gegevens, dan moet je even de voorwaarden van deze partijen induiken. Ikzelf vind het vooral belangrijk dat ik mijn gegevens niet kwijtraak.

De basis

Misschien wel het belangrijkste ding om gelijk goed te regelen zijn jouw contacten, agenda en e-mail. WhatsApp koppelt alle nummers aan de namen in je contactenlijst dus zonder je contacten weet je niet wie jouw dat ene App-berichtje stuurt. Iedereen die een Gmail of Hotmail/Live/Outlook account heeft kan dit heel makkelijk regelen. Deze diensten hebben allemaal de optie om contacten, agenda en mail heel eenvoudig te synchroniseren. Je kunt bij 'Accounts' aangeven dat je deze drie zaken voortaan wil bewaren (wil synchroniseren). Zodra je dan een nieuw toestel aanzet hoef je alleen nog maar in te loggen en je hebt alle gegevens weer terug op de nieuwe telefoon.

Nooit meer die ene foto kwijt

Voor mij zijn foto's het allerbelangrijkste op mijn telefoon. Voorheen moest ik elke keer mijn telefoon met een kabeltje aan mijn computer verbinden om de foto's eraf te halen. Als ik dat dan een keer vergat was ik weer een aantal weken of maanden foto's kwijt. Als vader van kleine kindjes is dat eigenlijk geen optie.

Ik ben toen verschillende Back-up programma's gaan testen. Apple heeft iCloud. Dit is een heel eenvoudige en mooie oplossing, alleen heeft deze een vrij belangrijke beperking, namelijk dat het enkel met Apple producten werkt. Dit is lastig wanneer je zou willen overstappen naar Windows of Android telefoons. Deze viel voor mij dus af. Na het testen van SugarSync, Microsoft OneDrive en Sony Playmemories heb ik toen gekozen voor Google Foto's. Dit is wat mij betreft de ideale oplossing. Het werkt op iOS, Android en Windows en je kan jouw foto's ook op een mooie manier bekijken in elke browser. In de Google Foto's applicatie stel je in dat jouw telefoon voortaan de foto's opslaat (mijn advies om ze in originele grootte op te slaan zodat je ze later kan afdrukken). Je kan aangeven of hij dat doet via 4G of alleen wanneer je op WiFi zit, zodat het je niet teveel data kost.

Google foto's

Bewaar altijd de Appjes van jouw liefje

Deze tip is super simpel, maar het duurde mij even om erachter te komen. Wanneer je van het ene naar het andere Android toestel wisselt of van een oude naar een nieuwe iPhone is het mogelijk om jouw hele WhatsApp geschiedenis mee te nemen. Op het oude toestel ga je naar 'Chats' en 'Chat Back-up' in het Instellingen menu van WhatsApp. Hier klik je op Back-up naar Google Drive. Hij slaat dan alle tekst (maar ook afbeeldingen, video's etc.) op. In het nieuwe toestel start je WhatsApp op, tijdens het opstarten zal hij dan vragen of je een Back-up terug wil zetten. Je kiest dan Google Drive (onder hetzelfde account als op het oude toestel uiteraard) en jouw hele geschiedenis wordt binnen een paar minuten teruggezet. Het is alsof je met jouw oude toestel verder bent gegaan.

 Tip 1: WhatsApp maakt elke avond om 2:00 uur automatisch een Back-up, dus als er iets gebeurt ben je hooguit een dag geschiedenis kwijt.

 Tip 2: Terwijl ik dit blog schrijf zie ik dat ik het vinkje voor de Back-up van video niet aan heb gezet. Het is slim om deze even aan te vinken wanneer je deze ook wil bewaren.

Alle applicaties op één plek

De andere oplossingen zijn allemaal vrij gemakkelijk. Applicaties vinden van je oude toestel is op zich niet moeilijk. Bij Android kan je automatisch alle Applicaties van jouw account vinden en downloaden (je moet alleen wel alles weer even netje op jouw homescherm neerzetten - daar ben ik altijd wel even zoet mee). Bij iOS gaat dit super makkelijk wanneer je jouw nieuwe iPhone laat configureren als de oude. Hier wordt je tijdens installatie om gevraagd.

Wat voor mij altijd lastig blijft zijn alle paswoorden die ik opnieuw moet invoeren wanneer ik een nieuw toestel installeer. Alle Applicaties vragen om een wachtwoord (Facebook, Instagram etc. etc.). Sommigen kan je in de sleutelhanger (iOS) of Google Smart Lock (Android) opslaan maar nooit allemaal. Mochten jullie hier tips voor hebben dan hoor ik dat graag!

Wat is het geheim?

De truc is om je zelf te bevrijden van de telefoon. Zorg dat alles wat belangrijk is op jouw toestel, ook wordt opgeslagen op internet. Valt jouw toestel dan in de WC of wordt hij gestolen? Gewoon een nieuwe telefoon aanzetten, inloggen en je bent weer online!

Lees je mijn verhaal en denk je: 'Wat een amateur! Ik heb een veel eenvoudigere oplossing!' Zou je dan in de reactie hieronder mij een tip willen geven?

VhV