28 februari 2017
Ben te gast

Vier tips tegen hacken

Dat je telefoon gehackt wordt en al je persoonlijke informatie op straat ligt. Ach, dat gebeurt toch alleen als je Kim Kardashian heet? Wat er van mijn mobiel te halen valt is toch wel veel minder interessant dan bij Kim K. Maar wacht even: mijn bankzaken, wachtwoorden, inloggegevens, er staat wél veel op!

Hackers gaan graag achter jouw gegevens aan en hebben daar vaak geen beste plannen mee. Daarom heb ik vier tips voor je om je mobiele telefoon te beschermen tegen hacken:

1. Wachtwoorden

Gebruik ten eerste een wachtwoord om je telefoon te ontgrendelen. Ja, hèhè. Maar geef eens toe: hoe lui zijn we soms met onze wachtwoorden? 0000, 5555, 2580. En over een beetje lui zijn gesproken: gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Zo kunnen hackers niet met één wachtwoord in al je verschillende accounts.

2. Apps downloaden

Éven snel die grappige app downloaden. Maar let op: er kan door apps ‘malware’ worden geïnstalleerd om je telefoon te hacken. Deze malware stuurt, zonder dat jij het doorhebt, informatie door die op je telefoon staat. Download daarom alleen apps van een vertrouwde bron, zoals de App Store of Google Play. Daarnaast is het vooral voor Android slim om een antivirus app te downloaden, Bianca heeft in haar blog voor jou een aantal antivirus apps op een rijtje gezet.

3. Algemene voorwaarden

Ik geef toe, ik lees ook nooit zo’n lap tekst met een lengte waar Shakespeare jaloers op zou zijn, voordat ik op ‘Ik ga akkoord’ klik. Maar ik bekijk wél welke gegevens ik vrijgeef. Zijn ze te persoonlijk, dan zie ik ervan af. Naam, locatie, geboortedatum, of zelfs gegevens van vrienden. Het klinkt onschuldig, maar hackers komen op deze manier véél (te veel) van je te weten en zouden je identiteit kunnen stelen.

4. Openbare Wi-Fi netwerken

Heerlijk, overal in cafés of in de trein op het Wi-Fi. Maar het is de grootste valkuil: openbare netwerken. Log hierop in en hackers zien alles: je internet geschiedenis, op welke websites je nu zit, welke apps je gebruikt en zelfs je inloggegevens. Dus wat te doen om het hacken in het openbaar tegen te gaan? De eerste is simpel: überhaupt geen openbare netwerken gebruiken. Je kunt ook een VPN (Virtual Private Network) installeren zoals Openvpn.net, en je Wi-Fi buitenshuis uitzetten.

Zo, met deze maatregelen geef ik hackers geen kans en mijn gegevens blijven dus mooi van mij! Ik ben benieuwd of jij ook nog slimme tips hebt om hacken tegen te gaan. Deel ze met me - maar niet via een openbaar netwerk alsjeblieft!

 

Over mijn gastblogger: Ik ben Marie-Louise. Ik werk bij het reclamebureau van Ben en ben daar copywriter. Ik ben dol op Amsterdam en alles wat zich daar afspeelt. In mijn vrije tijd vind je mij, afhankelijk van het weer, met een biertje of wijntje in de bios of het Vondelpark en knuffel ik écht élke hond die ik tegenkom.

VhV