29 december 2016
Peter

Vuurwerk fotograferen met je mobiele telefoon

5, 4, 3, 2, 1… Gelukkig Nieuwjaar! Nog een paar dagen en dan is het weer zo ver: oud & nieuw. De oliebollen, champagne en het vuurwerk kunnen weer ingeslagen worden. Dan sta je daar buiten met een glas champagne in je ene hand en je mobiele telefoon in de andere hand. Hoe maak je dan de beste foto’s van het vuurwerk om je heen?

Zelf vind ik het erg leuk om een uitdaging in de foto’s te hebben. Vuurwerk vastleggen op een foto is zeker geen makkelijk iets, maar wel heel leuk om te doen. Zeker met je mobiele telefoon kan je hele mooie foto’s maken, zelfs terwijl je niet de allernieuwste telefoon hebt. Ik gebruik zelf de Huawei P8 die nog steeds prima foto’s maakt. Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat jij ook in het nieuwe jaar de mooiste foto’s kan maken.

Geen flits

Iets wat je vaak ziet bij een vuurwerkshow of vuurwerk om je heen met oud & nieuw is dat mensen hun flitser aan hebben staan. Dat is niet nodig! Het vuurwerk geeft zo veel licht af dat gebruik van jou flitser totaal geen zin heeft. Daarbij heeft jouw flitser slechts een bereik van een paar meter terwijl het vuurwerk op vele meters verder in de lucht ontploft. Zet je flitser dus voor middennacht gewoon uit.

ISO en diafragma

Sommige mobiele telefoons beschikken over uitgebreide camera opties. Hierbij kan je de ISO en diafragma instellen. De ISO bepaald het aantal licht dat wordt opgepakt vanuit de lens, hoe lager het getal (bijvoorbeeld ISO 100) hoe donkerder de foto. Je zou dit vooraf kunnen testen met bijvoorbeeld de vlam van een kaars en dan kijken wat dit doet met de rest van de omgeving. Met de diafragma bepaal je de sluitertijd van de foto. Hiermee krijg je de mooie strepen in je vuurwerkfoto’s. Mocht je niet helemaal zeker zijn over deze instellingen, of het niet in kunnen stellen. Kies dan voor een standaard instelling, veel camera’s van mobiele telefoons beschikken ook over een nachtmodus / low light functie.

Omgeving

Vuurwerk op de foto zetten is leuk, maar probeer je omgeving te betrekken in de foto’s. Vaak brengt dit een extra dimensie mee in de foto, doordat je meerdere elementen hebt in de foto. Gebruik bijvoorbeeld bomen of huizen op de achtergrond of juist mensen op de voorgrond. Kijk ook naar weerspiegeling bijvoorbeeld in ramen of in water. Denk voordat je naar buiten gaat ook alvast goed na over wat jij, naast het vuurwerk, op de foto wilt zetten. Heb je een balkon of dakterras? Maak hier dan ook zeker gebruik van, dit kan hele mooie plaatjes opleveren met de jaarwisseling.

Maak veel foto’s

Je kan beter te veel foto’s maken van het vuurwerk, dit aangezien het allemaal ook zo weer voorbij is. Na afloop kan je dan de beste foto’s houden en de rest verwijderen. Denk ook alvast goed na of je alleen foto’s wil maken of ook video’s.

Veiligheid voor alles

Thuiskomen met mooie vuurwerk foto’s is leuk, maar veiligheid is nog belangrijker. Kijk dus goed uit wie er om jou heen vuurwerk afsteekt. Houdt voldoende afstand en zet voor de zekerheid een vuurwerkbril op, ook wanneer je zelf geen vuurwerk afsteekt. Mocht je zelf ook nog vuurwerk afsteken check dan even de tips op vuurwerkcheck.nl om de jaarwisseling zo veilig mogelijk door te komen.

Hopelijk geeft dit jou genoeg motivatie om de mooiste vuurwerkfoto’s te maken met jouw mobiele telefoon. Vergeet tussen het foto’s maken door niet te genieten van het moment. Zelf kijk ik er al erg naar uit, heeft toch iets magisch al dat vuurwerk in de lucht. Veel plezier, tot volgend jaar en de beste wensen voor het nieuwe jaar!

 

 

 

VhV