18 november 2016
Ellie

Waar gaat mijn data heen?

Ben jij vaak over je databundel heen, zonder dat je weet waarom? Veel apps blijven in de achtergrond lopen zonder dat je daar bewust van bent. Ik ben op onderzoek uitgegaan welke apps het meeste achtergrond data verbruiken en wat je hier aan kan doen.

Bijhouden van je dataverbruik

Om data te besparen moet je eerst weten hoeveel data je verbruikt. Dit kan je op een Android toestel checken als je onder instellingen > data verbruik kijkt en op een Iphone via instellingen > Mobiel netwerk. Op je telefoon kan je dan zien welke apps bij jou het meeste data verbruiken. Natuurlijk kan je je algemene data verbruik ook zien via de ‘Ik Ben –app’.

Facebook, gemak kost jou veel data

Hoe fijn het ook kan zijn dat Facebook je eraan blijft herinneren als er iets gaande is in de wereld, slurpt dit ook je data op. De Facebook-app is constant bezig met het aanvullen van jouw newsfeed. Daarbij laad hij zelfs voordat je de app hebt geopend al filmpjes zodat je deze snel af kan spelen als je door je newsfeed kijkt. Gelukkig valt dit erg makkelijk te wijzigen : Facebook-app > menu > Videos automatisch afspelen > Alleen wifi

Voor de iPhone kan het als volgt: Facebook-app > de drie streepjes > instellingen > accountinstellingen > video’s en foto’s > automatisch afspelen > alleen bij wifi-verbindingen.

Dit kan je een heleboel data besparen en is ook nog goed voor je batterij!

Google Now, ongemerkt in de achtergrond

Misschien ben je wel bekend met Google Now, een persoonlijke assistent die zich aanpast hoe meer hij leert over jou gedag. Qua zoektermen gebruikt hij niet meer data dan het ‘gewoon’ googelen. Maar als je Google Now hebt verbonden aan je agenda en je bent er actief mee bezig is hij constant opzoek naar updates over bijvoorbeeld het weer, files die ontstaan zijn tussen jouw huidige locatie en jouw volgende afspraak en informatie over het OV.
Google Now is alleen op Android telefoons met Android 4.1 en hoger.

Uitschakelen kan als volgt: Google Now menu > swipe naar: Google Now instellingen > Instellingen > Now-kaarten > Schakel ‘kaarten weergeven’ uit > bevestigen

Google Maps en jouw locatie

Bij Google Maps ligt het voornamelijk aan de locatie-instellingen. Deze houden bij waar je bent geweest. Soms is deze functie voor apps belangrijk, maar het trekt ook de accu van je toestel in een vrij korte tijd leeg. Google Maps vertelt weer aan Google Now of je bijvoorbeeld in de buurt bent van een restaurant en zo ja, welke het dan is. Als je Maps en Google Now uitschakelt is het niet meer nodig om je locatie constant in de gaten te houden en zal je ook data besparen. Uitschakelen? : Locatieservices > Locatie melding van google > Locatie melding en Locatie geschiedenis uitschakelen

Foto’s kijken met Whatsapp

Een van de handigste onderdelen van Whatsapp zijn de Whatsappgroepen. Helaas kan dit betekenen dat je album snel volstaat met andermans foto’s die automatisch gedownload zijn. Maar naast al die foto’s, kost dat ook veel data. Als je automatisch downloaden uitzet bespaar je ook meteen MB’s!

Zo kan je het uitzetten:

WhatsApp > instellingen > chats en gesprekken > media automatisch downloaden > bij gebruik mobiel netwerk > klik de vinkjes weg.

Maak je verder geen zorgen, je kan de fotos alsnog downloaden als je geen Wi-Fi hebt, klik simpelweg op de afbeelding en hij wordt geladen!
 

Wi-Fi-assistentie uitschakelen

Als je een iPhone hebt ben je vast al bekend met Wi-Fi-assistente, erg handig want zo heb je altijd snel internet. Dit komt omdat je telefoon overschakelt naar mobiel internet als je traag Wi-Fi hebt. Maar als je op zoek bent naar een manier om MB’s te besparen, is Wi-Fi-assistentie uitschakelen zeker verstandig.

Dit kan via het volgende:

 Instellingen > mobiel netwerk > Wi-Fi-assistentie. 

Bij Android toestellen via:

Instellingen > wifi instellingen > meer/ geavanceerd > Slimme netwerk wissel
Daar kan je dan de schuif uit of aanzetten.

Het is dus vrij gemakkelijk om toch die extra MB’s te besparen. Heb jij een handige tip? Ik lees ze graag in de comments!

WhW