30 september 2019
Groeten van Ben

Actuele waarschuwing: Wangiri Fraude

Je bent gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland. Bel je terug of niet? Het advies van Ben: vooral niet doen! Vandaag heeft mijn collega toevallig zo`n oproep ontvangen, dat betekent dus dat er weer een nieuw crimineel nummer in omloop is. Word je gebeld door een (buitenlands) nummer wat je niet kent, neem dan niet op! Misschien heb je er al eens van gehoord: Wangiri fraude. Dit is een vorm van misleiding waarbij mensen een gemiste oproep van een buitenlands nummer terugbellen tegen duizelingwekkend hoge kosten. Helaas ziet Ben de afgelopen maanden een stijging in het aantal klanten dat hiermee te maken krijgt. De enige manier om dit te voorkomen is door bij onbekende oproepen uit het buitenland vooral niet terug te bellen.

Wat is Wangiri fraude?

Je ziet een gemiste oproep door een onbekend nummer uit het buitenland, bijvoorbeeld +22 81 550 33 265. De telefoon is één of twee keer over gegaan en stopt dan. Je belt terug, maar er wordt niet opgenomen... denk je. In werkelijkheid komt er wel een verbinding tot stand maar hoor je een bandje met de kiestoon, zodat het lijkt of je oproep niet beantwoord wordt. Ondertussen begint de teller aan belkosten te lopen.

Internationale criminelen verdienen veel geld aan deze vorm van fraude door de kosten die mensen ongemerkt maken. Via computers worden duizenden nummers in één keer gebeld, in de hoop dat genoeg mensen terug bellen.

De nummers waarmee Wangiri fraude wordt gepleegd zijn voornamelijk buitenlandse servicenummers uit landen buiten Europa. Deze nummers zijn vergelijkbaar met de Nederlandse 0900-nummers. De kosten van zo`n nummer worden bepaald door de eigenaar van het nummer en betaal je dus ook niet aan mij.

Wat kun je zelf doen: bel niet terug!

Helaas kun je niet zo heel veel doen aan dit soort overlast. De enige oplossing is niet opnemen en niet terugbellen. Als je vaker gebeld wordt door hetzelfde nummer, dan kun je deze ook zelf blokkeren. Bij de meeste telefoons kun je in de oproepenlijst het ongewenste nummer blokkeren. In de handleiding van je telefoon kun je nalezen hoe dit werkt voor jouw type telefoon.

Wat doet Ben?

Ben vindt dit een heel vervelende situatie en wil dat hier zo min mogelijk mensen last van hebben. Daarom proberen we je zo goed mogelijk te informeren, onder andere via de website en met deze blog. Verder wordt er gekeken of er extreem verbruik is op een buitenlands nummer. Op deze manier kan er direct worden opgetreden als wij vermoeden dat er sprake is van fraude.

Helaas is het wel zo dat zodra fraudeurs door hebben dat het nummer geblokkeerd is, er al snel wordt overgestapt naar een nieuw nummer dat nog niet geblokkeerd is.

Ben stopt gesprekken uit veiligheidsoverwegingen altijd na een duur van twee uur. Dit doen we standaard bij alle gesprekken, zodat ook broekzaktelefoontjes niet eindeloos blijven duren.

Buiten het blokkeren van frauduleuze nummers, is er weinig wat Nederlandse providers als Ben kunnen doen om dit soort praktijken te stoppen. Mijn voornaamste advies: bel nooit terug naar onbekende buitenlandse nummers. Uiteindelijk ben je als klant namelijk zelf verantwoordelijk voor de oproepen die je doet.

AhA