14 december 2018
Michiel

Wanneer de eerste mobiel?

Wanneer mag ik nou ook een mobiel? Je kent het wel, de bekende vraag tijdens het avondeten. Ook die van onze zoon. Tot voor kort hadden mijn partner en ik er geen enkel probleem mee om kortweg te antwoorden dat hij nog te jong is. Maar nu hij bijna 11 jaar wordt, is “nee nog niet” lastiger te geven. Is het inderdaad niet eens tijd of is hij nog steeds te jong? In dit blog staat deze welbekende ouderlijke discussie centraal.

Waarom mag mijn kind nog geen mobiel?

In mijn tijd had ik er ook geen! Een heel makkelijk argument, maar ook wel flauw want we hadden toen immers nog geen mobieltjes. Niet het beste argument dus, want vroeger was echt niet alles beter. Een sterker argument is dat hij op school zijn mobiel toch in moet leveren tijdens de les (een regel waar ik heel blij mee ben), dus wat heeft hij nog aan een mobiele telefoon?

En na schooltijd is hij aan het spelen met vriendjes, aan het sporten, drummen of zijn huiswerk aan het maken. Daarbij hebben we nu al strikte “schermtijden” met onze kinderen afgesproken, we willen namelijk geen “zombies” in huis die alleen maar achter het scherm zitten. En als laatste argument: online pesten. Als hij zijn eigen mobiel heeft kan je er niet altijd bij zijn als hij online is. En natuurlijk moet je een keer zijn hand loslaten en hem alleen de boze buitenwereld in laten stappen, maar er zijn toch de nodige nare verhalen over online pesten. En dan is er nog de 18+ content die er allemaal op het World Wide Web te vinden zijn.

De ‘Fear Of Missing Out’ tussen de jongeren.

Kind mobielAls ik mijn zoon mag geloven, heeft de helft van zijn klas er al eentje. De groepsdruk wordt dus langzaam opgevoerd. En ja, de ouders van deze mobiele kinderen hebben er toch ook over nagedacht, zou je zo zeggen. En nu een groot aantal kinderen een mobiel heeft, hebben zij ook een app-groep aangemaakt. Ohjee, fear of missing out ligt op de loer! We willen natuurlijk niet dat hij het sukkeltje van de klas wordt!

Maar misschien wel het belangrijkste argument voor een mobiel is dat hij dan ook altijd bereikbaar is voor ons. Want nu hij ouder wordt, mag hij ook vaak meer dingen alleen. Alleen naar school fietsen of alleen thuisblijven als zijn broertje met vader of moeder naar zwemles gaat. En hoe fijn is het dan dat hij jou kan bereiken, en wij hem mocht er onverwacht iets tegen zitten?

Wat nu te doen?!

De nodige voor- en tegenargumenten dus, maar voorlopig blijven wij er toch bij onze oorspronkelijke regel: hij heeft nog geen mobiel nodig zolang hij op de basisschool zit. En ik weet nu al dat, als het eenmaal zover is dat hij er wel eentje mag, we een discussie krijgen over welke telefoon. Een nieuwe of een tweedehandsje. Een iPhone of toch Android? Hoe die discussies gaan lopen en wat er uit gaat komen zal ik zijner tijd ongetwijfeld een blog aan kunnen gaan wijden.

Wanneer denk jij dat een kind een mobiele telefoon moet krijgen?

 

WhW